Hlavní obsah

Bouřka na táboře se mohla změnit v katastrofu, strom se zřítil těsně vedle schovaných dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohuslavice

O obrovském štěstí může mluvit hrstka skautů z Blanska, kteří zůstali přes noc ze soboty na neděli v prostorách táborové základny u Bohuslavic na Vysočině. Rozběsněné živly se jim postaraly o nezapomenutelný zážitek, který se jen díky obrovskému štěstí nezměnil v katastrofu.

Foto: Skauti Blansko

Spadlý strom na skautském táboře

Článek

Tradiční tábořiště blanenských skautů sestává ze stanů na podsadách, pouze kuchyň s jídelnou a otevřenou terasou je zastřešená přízemní dřevostavba s bytelností odpovídající účelu.

„Tábořiště jsme uklidili z pátku na sobotu, na nocleh zůstala už jen desítka děcek s vedoucími. Pak přišla ta hrozná slota, všichni se proto přemístili do dřevěného přístřešku, kde je jídelna s kuchyní,“ popsal noční drama, v němž si rozběsněný Otvrňský potok přišel na jindy idylickou louku i pro rychle opuštěné stany, skautský vůdce Střediska Světla Jan Pořízek.

V prostorách lehké dřevostavby byli skauti v suchu, jak se ale ukázalo, v bezpečí tak úplně ne. Jeden ze silných poryvů větru ve spolupráci s podmáčeným terénem vyvrátil obrovskou břízu, stojící na úpatí sousedního svahu a letitý velikán se skácel k zemi jen malý kousek od budovy.

Víkendová bouřka byla výjimečná. Deštěm i blesky

Počasí

„Stačilo, aby se natočil jen o nějakých 45°, a mohlo být všechno jinak,“ mrazí Jana Pořízka pomyšlení na následky jen lehce odlišného běhu události.

Ti, kteří situaci zažili, se nicméně vrátili z tábora živí a zdraví, a vesměs také přesvědčení, že se tu příští rok opět setkají.

Díky jejich fotodokumentaci a videím bezprostředně po události si lze rozšířit obzory, jak může vypadat praxe, o níž se následující den lidé dozvědí, že „popadalo pár stromů, ale nikomu se nic nestalo“.

Třináctiletý chlapec na Olomoucku přežil zásah bleskem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám