Hlavní obsah

Berbr a další obvinění jdou k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) a v minulosti zřejmě nejvlivnějšího muže českého fotbalu Romana Berbra čeká v brzké době soudní líčení. Vrchní státní zastupitelství v Praze na něj podalo minulý týden obžalobu v tzv. kauze Šváb, která se týká ovlivňování výsledků fotbalových utkání a s tím spojené korupce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr

Článek

Společně s Berbrem by na lavici obžalovaných mělo usednout dalších dvacet lidí a jedna právnická osoba, kterou je podle všeho fotbalový klub Slavoj Vyšehrad.

Informace deníku Právo ze dvou na sobě nezávislých justičních zdrojů v pátek redakci potvrdila Lucie Ženíšková z Okresního soudu Plzeň-město, kde budou kauzu nyní řešit. Upřesnila, že obžaloba k nim dorazila ve čtvrtek a případ už byl přidělen konkrétnímu soudci.

Fotbalista Limberský byl obviněn z vydírání

Krimi

Přestože jde o rozsáhlou trestní věc s více než dvaceti obžalovanými, kauzy se chopí právě plzeňský okresní soud. Důvodem je skutečnost, že hranice trestní sazby u nejpřísnějšího ze žalovaných skutků, kterým je účast na organizované zločinecké skupině, činí tři roky až dvanáct let vězení. Pokud by spodní hranice byla pětiletá, už by případ musel projednat nadřízený krajský soud. Přestože se část trestné činnosti odehrála v Praze, hlavní stíhané skutky se podle jednoho ze zdrojů Práva staly na Plzeňsku.

Kromě již zmíněné účasti na organizované zločinecké skupině podalo státní zastupitelství na obviněné obžalobu také pro podplacení, přijetí úplatku a zpronevěru.

Čtyři hlavní podezřelí

Spolu s Berbrem čeká soud také bývalého sportovního manažera Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze, několik bývalých fotbalových rozhodčích i třeba někdejšího prvoligového hráče Michala Káníka.

V tzv. kauze Šváb jsou čtyři hlavní podezřelí, jednomu z nich hrozí až 12 let odnětí svobody, zbylým třem o dva roky méně. Mezi touto čtveřicí by měli podle dřívějších informací figurovat právě Berbr s Rogozem.

Soud zrušil Peltovi šestileté vězení, kauza dotací se bude řešit znovu

Krimi

Skandál, který otřásl českým fotbalem, vypukl předloni v říjnu, kdy dokonce přímo v sídle FAČR na pražském Strahově zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Tehdy skončili v poutech a následně ve vazbě jak Berbr, tak Rogoz i rozhodčí Tomáš Grimm a Káník. Na svobodu se dostali zhruba po čtvrt roce, Berbra pustili z vězení loni v lednu.

V hlavní části případu jde podle obžaloby o zmanipulované zápasy Vyšehradu, kterému se údajně díky pomoci Berbra, Rogoze a organizované zločinecké skupiny, čítající i podplacené rozhodčí či fotbalisty, podařilo v sezoně 2018/19 postoupit ze třetí ligy do druhé nejvyšší soutěže.

Zápasy byly ovlivňovány i za účelem sázek. Vyšehrad byl později kvůli skandálu přeřazen do pražského okresního přeboru.

Obžalován i ze zpronevěry

Berbr je navíc podle všeho obžalován i ze zpronevěry 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Obvinění stejně jako Rogoz odmítá.

Média někdejšího rozhodčího Berbra dlouhodobě označovala za kontroverzní osobu s velkým vlivem na fotbalové sudí. Rogoz v minulosti čelil obvinění, že se coby funkcionář příbramského klubu pokusil uplatit hráče Českých Budějovic a ovlivnit tím utkání v dubnu 2013. Soud ho však zprostil obžaloby.

Káník zase figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků. Server iSport.cz dříve napsal, že mezi stíhanými jsou i rozhodčí Jiří Houdek, Miloš Vitner, Marek Janoch, Robert Hájek, Michal Myška, Zdeněk Koval, Jiří Kříž, Pavel Vlasjuk, Jan Cihlář a Jiří Musil. Řada z nich působila hlavně jako asistenti i v zápasech nejvyšší fotbalové soutěže.

Český fotbal se zabývá Mynářem od konce března. Zatím bez výsledku

Domácí

Reklama

Související témata:
Roman Rogoz
Slavoj Vyšehrad

Výběr článků

Načítám