Hlavní obsah

Aktivisté vypouštějí pneumatiky aut už i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vandalové v Brně vypustili pneumatiky necelé třicítce SUV ve jménu boje proti klimatu. Řidičům nechali za stěračem letáček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezinárodní skupina klimatických aktivistů, která si říká Tyre Extinguishers (v doslovném překladu „Hasiči pneumatik“), je vidět i v České republice. Podle webu organizace v Brně vypustili pneumatiky 29 SUV v noci z 6. na 7. září. Zároveň „pracovali“ v řadě dalších evropských měst.

Skupina se vypouštěním pneumatik SUV snaží bojovat proti jejich používání, neboť podle jejich slov tyto „chrliče emisí zabíjejí“. Stojí to v letáčcích, které řidiči našli za stěrači. Podle aktivistů jsou vozy třídy SUV a vozy s pohonem 4×4 „zbytečné“.

Aktivisté vypustili pneumatiky třiceti SUV. Majitelům napsali, že můžou jít pěšky

AutoMoto

V letáčku navrhují, aby člověk šel pěšky, jel na kole nebo použil MHD. Jak dále vyplývá z letáčku, který je unifikovaný, to vše s největší pravděpodobností bez znalosti např. zdravotního stavu majitele vozu či jeho aktuální dopravní potřeby.

Přesto je vypuštění pneumatik ještě relativně neškodná forma protestu. Paradoxně ale snaha aktivistů ve výsledku může znamenat větší emise CO2 i škodlivin, než kdyby se vandalismu s vypouštěním pneumatik nedopouštěli.

Pro řidiče to totiž může být jen zdržení, ovšem v některých případech může být nutné přivolání asistence, není-li řidič schopen všechny pneumatiky dofouknout na místě sám. Třebaže asistenční službě může trvat přijet delší dobu, jet na prázdných pneumatikách znamená riziko poškození pneumatik i ráfků, i kdyby to bylo jen pár metrů k nejbližší benzince.

Při výrobě elektromobilu vzniká o 70 procent více emisí, přiznává Volvo

AutoMoto

Vypuštěním pneumatik se dle Seznam Zpráv již zabývá policie, na kterou se obrátilo několik poškozených. „Může to být přestupkové nebo trestní jednání. (…) Je totiž rozdíl, jestli je na pneumatikách nějaká škoda, nebo není,“ cituje web mluvčího jihomoravské policie Bohumila Maláška.

Skupina se již dle dostupných zpráv neomezuje pouze na pneumatiky. Podle webu Auto.cz se v Belgii objevily stejné letáčky u aut s prořezanými pneumatikami a vyrytými nápisy do laku. Takové poškození vozu již hravě splní skutkovou podstatu trestného činu poškození cizí věci, za nějž hrozí až roční vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám