Hlavní obsah

Aktivista Popelka dostal za najetí autem na policistu půlroční podmínku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Aktivista Jaroslav Popelka, který před třemi lety najel autem během demonstrace Holešovské výzvy na policistu, dostal v úterý od pražského městského soudu půlroční podmíněný trest. Soud o tomto případě rozhodoval již počtvrté, státní zástupce se vždy dovolal k Nejvyššímu soudu (NS). Verdikt je pravomocný.

Za najetí autem na policistu Jaroslav Popelka odešel od soudu s půlroční podmínkouVideo: Novinky

 
Článek

Soud neměl při rozhodování příliš na výběr, musel totiž postupovat podle právního názoru Nejvyššího soudu. „Náš manévrovací prostor byl v podstatě nulový,“ konstatoval člen soudního senátu Václav Kašík. Podle NS předchozí rozhodnutí soudu, který Popelku potrestal mimořádně sníženým, podmíněným trestem na jeden týden, neodpovídá zákonu, obžalovanému je podle NS nutno uložit trest v rámci trestní sazby.

Foto: Novinky

Aktivista Jaroslav Popelka u soudu

Dnes šedesátiletý Popelka najel podle obžaloby v roce 2013 během protestu před Úřadem vlády svým autem na policistu. Popelka byl v té době mluvčím Holešovské výzvy, která požadovala odstoupení vlády Petra Nečase a uspořádala před Strakovou akademií demonstraci. Během ní Popelka ze svého auta, vybaveného zvukovou aparaturou, přehrával českou hymnu a svatováclavský chorál. Zároveň ale autem také blokoval provoz, policisté jej proto vykázali a Popelka odjel.

Po chvíli se ale vrátil, v autě se zamkl a odmítl odjet. S policisty se nebavil a nakonec se proti jednomu z nich podle obžaloby naschvál rozjel. Vůz se podle Popelky pohyboval rychlostí asi pět kilometrů v hodině. Také zasahující policista vypověděl, že se necítil údajným najížděním ohrožen na svém zdraví. Policisté nakonec rozbili okénko u auta, nastříkali pepřový sprej Popelkovi do obličeje a z auta ho vytáhli.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž zablokoval dopravu před Úřadem vládyVideo: Policie ČR

Později byl Popelka obžalován z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozilo i šest let vězení.

„Neměl v úmyslu páchat jakékoliv násilí na úřední osobě, takovým způsobem se v žádném případě nechoval,“ prohlásila Popelkova obhájkyně Helena Dvorná. „Pokud by to mělo být nějaké jednání, které cosi porušilo, pak bylo maximálně v intenzitě přestupku,“ dodala.

Obvodní soud pro Prahu 1 jej nejprve v lednu 2014 odsoudil k osmiměsíčnímu podmíněnému trestu, odvolací soud ale Popelkovo jednání vyhodnotil jako přestupek. To se ale nelíbilo státnímu zastupitelství, které podalo dovolání k Nejvyššímu soudu, a ten rozhodnutí zrušil a případ vrátil k pražskému městskému soudu.

Státní zástupce marní čas tohoto soudu, marní peníze daňových poplatníků
Slávek Popelka

Po totožném rozhodnutí se situace opakovala, až napotřetí potrestal Popelku loni v říjnu městský soud symbolickým, vůbec nejnižším možným, týdenním trestem, podmíněně odloženým na jeden rok.

„Chtěli jsme tím vyjádřit náš názor o menší společenské škodlivosti této záležitosti,“ vysvětlil v úterý předchozí rozhodnutí  Kašík.

A proti tomuto rozsudku podal dovolání k NS nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a soudci mu dali za pravdu. Městský soud podle NS dostatečně neodůvodnil, proč sáhl k mimořádnému snížení trestu odnětí svobody. Standardní výměra se v tomto případě totiž pohybuje mezi šesti měsíci a šesti léty vězení.

„Můj názor na celou věc je takový, pan státní zástupce marní čas tohoto soudu, marní peníze daňových poplatníků,“ prohlásil v úterý Popelka. „Podle mého názoru je nejvyšší státní zástupce buď dementní, nebo plní zadání někoho z těch, kdo rozkradli tuto zemi,“ dodal na závěr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám