Hlavní obsah

Zpřístupnit rezervační systém v únoru všem je zbytečné, tvrdí Babiš

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za zbytečné, aby se rezervační systém k očkování proti covidu-19 otevřel 1. února pro všechny lidi v Česku, jak bylo původně v plánu. Sdělil to při páteční návštěvě Alzheimer centra v Praze.

Babiš říká, že otevřít registrace všem od 1. února je zbytečnéVideo: ČTK

 
Článek

„Považuji za zbytečné otvírat rezervační systém pro všechny občany od 1. února. Zajímavé to může být jen proto, abychom zjistili, jaký je zájem. Bude potřeba to posunout,” sdělil v pátek novinářům premiér.

Babiš: Systém nezkolaboval. Byl přetížen

Koronavirus

Zdůvodnil to tím, že se v prvním čtvrtletí pravděpodobně nedostane na očkování lidí mimo preferované skupiny. Jen seniorů v rizikové skupině je podle něj 431 tisíc. K první skupině patří ale také zdravotníci či klienti domovů pro seniory.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří s novináři při návštěvě centra Alzheimer Home v Praze.

„Bude o tom ještě diskuze. Rozhodne se v nejbližších dnech. Z dnešního pohledu vidím, že dělat tuto registraci 1. února nemá smysl. Máme ale radost, že je takový zájem,” sdělil také premiér.

Lidé starší 65 let? 

Totéž připustil v pátek i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj by se od února mohla registrace zřejmě otevřít pro lidi starší 65 let, chronicky nemocné a vybraná povolání, se kterými vakcinační strategie počítá přednostně.

Očkování v Česku je skandál. Odpovědnost nese premiér, zní z opozice

Domácí

Babiš následně uvedl, že to byl jeho nápad. „Já konstatoval, že považuji za zbytečné to 1. února otevřít pro všechny občany,” řekl.

Naočkováno je pak podle premiéra v Česku dosud 94 328 lidí. Do registrace na očkování spuštěné v pátek pak bylo podle něj po 13. hodině registrováno téměř 85 000 seniorů a přibývá jich zhruba 100 za minutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám