Hlavní obsah

Zlepšení v důležitém ukazateli. Podíl pozitivních testů v ČR klesá

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice klesá procento pozitivních testů za den. V pondělí jich bylo 20,3 procenta, což je nejméně od 12. října. Poměr pozitivních testů ke všem provedeným vypovídá o rozšířenosti nákazy v populaci a je jedním kritérií důležitých pro zavádění či uvolnění restrikcí.

Článek

Pokles trvá už tři dny, plyne ze statistiky ministerstva zdravotnictví. Ještě ve středu 4. listopadu činil podíl pozitivních testů 34,59 procenta. Od tohoto data už procento s jedinou výjimkou klesalo, od 6. listopadu je pod hranicí 30 procent.

K propadům podílu pozitivních testů došlo i 12. a 19. října, vždy to bylo v pondělí, pokles je však znát i v dlouhodobějším horizontu. Zatímco 26. října činil klouzavý průměr podílu pozitivních testů za sedm dní 32,05 procenta, v pátek 6. listopadu už byl na hodnotě 28,23 procenta.

Otevřete školy, jinak vám nepodpoříme nouzový stav, vzkazují vládě lidovci

Domácí

Za bezpečnou hranici se považuje pět procent pozitivních testů ze všech  provedených. Pokud je podíl vyšší, znamená že je infekce v populaci více rozšířená.

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden představilo nástřel tabulky, podle níž by se mělo v budoucnu řídit zpřísňování a uvolňování opatření. Mezi hlavními kritérii, podle nichž by se mělo o opatřeních rozhodovat, je právě i procento pozitivních testů.

Těmi dalšmi jsou počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, hodnota reprodukčního čísla R, které odráží, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, nebo podíl nakažených seniorů.

Nástřel tabulky: Česko červené, zákaz návštěv, povinná práce z domu

Koronavirus

V České republice bylo provedeno už přes 2,5 milionu testů, v posledních dnech však jejich počet spíše klesal z více než 45 tisíc ve středu 4. listopadu na nedělních necelých 14 tisíc. I když se v neděli obvykle testuje méně, tentokrát byl počet otestovaných nejmenší od 11. října.

I to by mohlo naznačovat, že vrchol podzimní vlny už se podařilo překonat - méně lidí na testech může souviset s tím, že méně lidí se dostalo do kontaktu s nakaženým a méně jich má příznaky covidu-19.

S rozvolňováním je nutné počkat, míní vědci

Koronavirus

V Praze se podle pondělního sdělení Českého rozhlasu už netvoří fronty u odběrových stanic. To však může souviset u s tím, že hlavní město patří v rámci ČR k regionům s nejlepším týdenním vývojem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám