Hlavní obsah

Zákaz vycházení, uzavřené obchody. Německá vláda souhlasí s covidovou brzdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kabinet kancléřky Angely Merkelové se dohodl na změně infekčního zákona, v jehož rámci by byla zavedena protikoronavirová nouzová brzda, píše server týdeníku Focus. Novelu zákona musí ještě schválit německý parlament. Kabinet ji chce předložit ve zrychleném řízení.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Při zhoršení epidemiologické situace čeká Němce zákaz vycházení od 21.00 do 05.00, uzavření obchodů, restaurací, kaváren, zařízení pro volný čas, omezení kontaktů, kdy by byl povolen pouze kontakt s jednou osobou mimo vlastní domácnost.

Omezení by měla vstoupit v platnost ve chvíli, kdy bude překročen limit 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel ve třech po sobě jdoucích dnech.

Potřebujeme lockdown, bez něj třetí vlnu nezvládneme, tvrdí německý ministr

Koronavirus

Nouzová brzda počítá také s omezením výuky ve školách. Ta by měla nastoupit ve chvíli, kdy by se počet nakažených dostal na limit 200 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Pokud takto vysoká infekční čísla bude okres či město vykazovat tři dny po sobě, přejde výuka z prezenční na digitální formu.

V tuto chvíli by se musela nouzová brzda spustit v 325 regionech. Z údajů Institutu Roberta Kocha vyplývá, že v těchto oblastech v sedmidenním sledovaném období počet nakažených přesahuje povolený limit 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Je to o dvacet oblastí více než o den dříve.

Proč koronavirus v Německu zabíjí častěji přistěhovalce

Koronavirus

Kabinet se také dohodl na zavedení povinnosti testovat jednou týdně zaměstnance ve firmách. Změna bude zakotvena v zákoně o bezpečnosti a zdraví zaměstnanců.

V Německu za uplynulých 24 hodin přibylo 10 810 nových případů nákazy koronavirem a 294 dalších úmrtí spojených s covidem-19. V úterý před týdnem hlásily zdravotnické úřady 6885 nově nakažených a 90 smrtelných případů. Institut Roberta Kocha upozorňuje, že čísla nejsou plně vypovídající kvůli předchozím dvoutýdenním velikonočním prázdninám.

Muž měl dost čekání na vakcínu v Německu, odjel se naočkovat do Moskvy

Koronavirus

Celoněmecký počet nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní se oproti předchozímu dni mírně zvýšil na 140,9; v pondělí to bylo 136,4 a před týdnem 123.

Země s 83 miliony obyvatel od počátku epidemie zaznamenala zhruba 3,02 milionu nakažených. Přes 2,7 milionu lidí se z nemoci vyléčilo a 78 764 pacientů komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo.

Krátký a důrazný lockdown pro celé Německo: Merkelová je pro

Koronavirus

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu nyní činí 1,09, předchozí den mělo hodnotu 1,08. Znamená to, že 100 infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba 109 respektive 108 dalších osob. Pokud je číslo dlouhodobě nad hodnotou jedna, má se za to, že se šíření nákazy zrychluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám