Hlavní obsah

Z pěti evropských zemí se od pondělí ztíží návrat do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od pondělí se ztíží návrat do České republiky z Belgie, Dánska, Švédska, Litvy a San Marina. Na takzvané mapě cestovatele se posunou z oranžové do červené kategorie značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Naopak jednodušší návrat bude z Madeiry. V páteční tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

K zemím s nízkým rizikem nákazy bude v Evropě patřit Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Kosovo, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rumunsko, Severní Makedonie, Slovensko, Srbsko a Vatikán.

Dánové po roce odloží roušky ve veřejné dopravě. Máme dost očkovaných, hlásí

Koronavirus

Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Libanon, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur, Spojené státy a Tchaj-wan.

Do oranžové kategorie značící střední míru rizika se ze zelené přesunou Bulharsko, Lichtenštejnsko, Norsko, Rakousko a Slovinsko, z červené Madeira. Zařadí se tak k Finsku, Itálii, Lucembursku a Švýcarsku.

Pacient nula s koronavirem? Zřejmě laborant z Wu-chanu, připouští WHO

Svět

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Andorra, Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Irsko, Island, Litva, Malta, Nizozemsko, Portugalsko, Řecko, San Marino, Švédsko a Kanárské a Azorské ostrovy. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny nejmenované státy.

Nešlo to jinak. Pacientovi v Maďarsku po těžkém covidu museli dát nové plíce

Koronavirus

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám