Hlavní obsah

Z covidové pomoci v USA tyli i podvodníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z bezmála šesti bilionů dolarů (téměř 130 bilionů Kč), které americká vláda během epidemie covidu-19 narychlo uvolnila na podporu tamní ekonomiky, byla zřejmě velká část rozkradena.

Foto: Handrejch Jan, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřady tak nyní mohou čekat „dlouhé roky drahé a složité detektivní práce“, než se jim podaří vystopovat miliardy dolarů, které padly na přeplatky, pochybné půjčky či podvody, napsal list The Washington Post s odvoláním na vládní činitele i nevládní experty.

Uvádí přitom příklady z „několika stovek“ takových případů, které již vypluly na povrch. Šestačtyřicetiletý obyvatel Stamfordu ve státě Connecticut například přiznal, že část koronavirové pomoci ve výši čtyř milionů dolarů (přes 86 milionů Kč) vy­užil na nákup automobilů značek Porsche, Mercedes a BMW.

Slovensko dál rozvolňuje. Od soboty mohou do hospody všichni

Evropa

Obviněn také exzákonodárce

V Somersetu ve státě New Jersey si 51letá žena údajně vymyslela zaměstnance, nafoukla mzdy a vymyslela kompletní daňová přiznání, aby se dostala k půjčce v objemu jednoho mi­lionu dolarů (zhruba 21,6 milionu Kč). V St. Petersburgu na Floridě poslal federální soud za mříže 63letého muže, který získal 800 tisíc dolarů (přes 17 milionů Kč) na fiktivní firmy.

Ve státě Connecticut čelí obviněním v této souvislosti dokonce bývalý demokratický zákonodárce Michael DiMassa, který podle prokuratury s manželkou a dalšími společníky za pomoci falešných faktur neprávem získal celkem 1,8 milionu dolarů (téměř 39 milionů Kč) z fondů koronavirové pomoci pro město West Haven, podotkla televize CNN.

Češi se vrátili k nákupům letenek

Ekonomika

Problém je však zjevně mnohem rozsáhlejší. Například generální inspektor z vládní agentury Small Business Administration na podporu malých podniků už koncem loňského roku Kongres upozornil, že úřad pozastavil 845 tisíc žádostí kvůli podezření na krádež identity, zároveň však těmto žadatelům v témže období vyplatil celkem „6,2 miliardy dolarů (téměř 134 miliard Kč) v úvěrech a 468 milionů dolarů (přes 10 miliard Kč) v grantech“, podotkl web The Fiscal Times.

„Pandemie covidu-19 neskončila a bezprecedentní investice Kongresu do americké ekonomiky se v nevídané míře staly terčem kriminality a podvodů,“ upozorňoval pak v lednu kon­gresmany Brian D. Miller, zvláštní generální inspektor pro obnovu po pandemii, který z titulu své funkce na podpůrné programy dohlíží.

Zasáhněte Nord Stream 2, ruské banky a oligarchy i s rodinami, doporučují experti

Evropa

O více peněz přitom v této souvislosti žádal Miller, kterého na pětileté období do funkce jmenoval předchozí prezident Donald Trump. Jeho úřadu prý kvůli akutnímu nedostatku financí hrozí, že nebude moci dál nesrovnalosti v podpůrných programech monitorovat.

Skutečný rozsah problému se podle deníku The Washington Post zřejmě teprve ukáže. „To nejhorší může teprve přijít,“ píše list s tím, že důsledky spěšného schvalování pomoci vyplouvají na povrch až postupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám