Hlavní obsah

Slovensko dál rozvolňuje. Od soboty mohou do hospody všichni

Od soboty 26. února Slovensko dál uvolní epidemické restrikce, když vstup do provozů restaurací a dalších služeb a na společenské akce už nebude podmíněn očkováním či testem. Ve středu o tom rozhodla vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejné lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Další fázi uvolňování spustí země 26. března. Rozvolní také Polsko.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po rozhodnutí slovenské vlády by už od víkendu měl být plně uvolněn vstup hostů například do ubytovacích zařízení, fitness a wellness center či restaurací. Pro konání hromadných akcí a některé provozy bude nadále stanoven maximální počet účastníků.

Válkův plán odkládání respirátorů: Čím dříve, tím lépe

Domácí

Zrušena bude i domácí karanténa pro žáky, kteří se dostali ve třídě do kontaktu s pozitivním spolužákem.

Od 26. března pak podle rozhodnutí vlády budou zrušena zmíněná kapacitní omezení, dále omezení otevíracích hodin provozů a karanténa při úzkém kontaktu s nakaženým by měla být nahrazena nošením respirátoru.

Detaily ohledně uvolňování epidemických restrikcí stanoví úřad hlavního hygienika vyhláškami.

Slovenská lékařka obvinila nemocnici kvůli úmrtí otce, který popíral covid

Evropa

Na Slovensku se v polovině ledna sice začala rychle šířit nakažlivější koronavirová varianta omikron a země pak zaznamenala rekordní přírůstky nových případů infekce, v nemocnicích ve srovnání s předchozí vlnou nákazy ale ubylo covidových pacientů ve vážném stavu. V úterý na Slovensku skončil nouzový stav, který vláda v souvislosti s koronavirovou nákazou dříve využívala například k omezení volného pohybu osob či k zákazu shromažďování.

Rozvolnění v Polsku, roušky ale zůstávají 

Také Polsko rozvolní, od 1. března zruší většinu covidových omezení, oznámil ve středu premiér Mateusz Morawiecki. Zrušeno bude omezení počtu lidí v obchodech, restauracích a kulturních zařízeních, znovu otevřít budou moci kluby a diskotéky a zaměstnanci veřejných institucí už nebudou muset pracovat z domova.

Povinné respirátory zůstanou. Povinné budou ve veřejných prostorech včetně obchodů a prostředků veřejné dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám