Hlavní obsah

Výtěr nosu nahradí výdech

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští vědci pracují na koronavirovém testu, při němž nemusíte snášet nepříjemné vyšetření s tyčinkou v nose. Postačí pořádně fouknout.

Foto: Profimedia.cz

Testování na koroanvirus dechem ve Francii

Článek

„Zhluboka se nadechni,“ říká podle televize RTL výzkumný asistent desetiletému Jeanovi, který spolu s rodiči dorazil na testování do sportovního paláce v Lyonu. „Potom vydechneš, dokud ti nedojde vzduch v plicích.“ Chlapec fouká do trubice, jak se po něm chce. „Docela lehké,“ zaraduje se.

„Pacienti jsou velmi vnímaví vůči tomuto experimentu,“ potvrzuje virolog Alexandre Gaymard, šéf projektu CovidAir. Už za měsíc do potrubí, připojeného k zařízení o velikosti ledničky, nafoukalo přes 2800 lidí.

Srbsko připravuje vlastní test na koronavirus

Zahraniční

„Hmotnostní spektograf odděluje a zkoumá molekuly, které někdo vydechuje,“ říká Gaymard. „Tím se vytvoří grafika, kterou vyhodnocuje počítačový program,“ dodává.

Alternativa k PCR?

Výsledek by měl být k dispozici po jedné až dvou minutách, a to bez laboratoře – ať už v nemocnicích, školách, nebo obchodech.

„Tento přístroj lze použít všude tam, kde je důležitý rychlý výsledek,“ říká Gaymard. Aby se zjistilo, jak účinně novinka vyhodnotí vzduch, který lidé vydechli, podrobily se předtím testované osoby PCR testům. „V porovnání s PCR testy CovidAir prokazuje 95procentní spolehlivost,“ potvrzuje Gaymard.

Odstartovaly závody testů vakcín pro děti

Koronavirus

Zda a kdy bude nový francouzský stroj připraven k sériové výrobě, se bude vědět nejdříve na konci zkušební fáze v červnu, uzavírá RTL.

Reklama

Výběr článků

Načítám