Hlavní obsah

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze prosí dárce o krev, dochází zásoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se v posledních týdnech potýká s nedostatkem krve. Situace je nyní natolik závažná, že musejí každý den přímo kontaktovat dárce ve svém registru, zda by mohli krev přijít darovat. I přesto ale podle primářky transfuzního oddělní Daniely Duškové nehrozí, že by pacient v akutním případě či v rámci operace krev nedostal.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze prosí dárce o krev. Dochází jim zásobyVideo: Novinky

 
Článek

Jednou z možných příčin, proč nedostatek krve ve VFN vznikl, je podle primářky home office, v jehož režimu pracuje mnoho firem. A to i ty, do kterých jezdí nemocnice krev odebírat mobilní jednotkou pravidelně.

„V současné době jsme asi na pětině obvyklých zásob, což je velice závažná situace. Nejvíce potřebujeme dárce krevních skupin 0 a A. Samozřejmě ale v dlouhodobém horizontu trvale potřebujeme dárce všech krevních skupin, protože situace se může změnit z hodiny na hodinu,“ sdělila Novinkám Dušková s tím, že kvůli nedostatku krve musí nemocnice odmítat i některé smluvní partnery ohledně transfuzních přípravků.

Darování krve je přitom podle ní velice snadné a jednoduché. „Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku od osmnácti do šedesáti let věku. Další nezbytnou podmínkou je to, že se musí cítit zdravý, nesmí trpět žádným závažným chronickým onemocněním. A samozřejmě jsou to i některá dočasná a trvalá omezení, dočasná jsou například po operaci, po infekčním onemocnění,“ říká.

Také dodává, že pokud dárce prodělá koronavirus, je možné krev darovat 14 dní po ukončení léčby.

Chcete po covidu darovat plazmu? Jen když jste měli teplotu

Koronavirus

Při odběru dárce daruje 450 mililitrů krve. Samotný odběr trvá zhruba deset minut, před ním je třeba ještě vyplnit dotazník o zdravotním stavu dárce.

Foto: Novinky

Všeobecné fakultní nemocnici dochází krev.

Nedostatek krve pro nemocnici nicméně neznamená, že by hrozilo nepodání transfuze v akutních či operativních případech. „V současné době naopak naše nemocnice rozjíždí běžnou operativu a snažíme se péči neomezovat. Pokud by došlo k nějakému omezení operací, rozhodně by to nebylo, ani v tuto mimořádnou situaci, z důvodu nízkých zásob transportních přípravků. Jsme na hraně se zásobami, ale není důvod k tomu, aby pacienti nedostali transfuzi krve, pokud by ji potřebovali,“ dodává.

Ostatní fakultní nemocnice jsou na tom lépe

Situace v jiných fakultních nemocnicích není tak kritická jako ve VFN, přesto některé z nich rovněž hlásí pokles zásob. Nejčastěji se jedná o konkrétní krevní skupiny.

„Snažíme se udržovat zásobu zhruba na deset až čtrnáct dní běžné spotřeby, tu máme i nyní. S jejím doplňováním máme v posledních dnech trochu problém, není to ale žádná ‚krize‘. V posledních dnech nejobtížněji udržujeme zásobu Aneg a Apozit, případně i 0neg,“ vyjádřil se Novinkám primář Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Turek.

Pražské nemocnice ruší nebo omezují vakcinaci

Koronavirus

„V posledních dvou týdnech s rozběhem obnovované plánované operativy se spotřeba krve zvýšila, v současné době poptáváme dárce k doplnění zásob a organizujeme výjezdové odběry. Obojí je běžnou součástí naší práce. Situace rozhodně není nijak dramatická, na skladě máme kromě jiného nyní 140 jednotek krve krevní skupiny 0 a 40 jednotek A ,“ uvedl primář oddělení hematologie a krevní transfuze Miloš Bohoněk Ústřední vojenské nemocnice.

„Aktuálně je stav zásob dostatečný a nijak neomezuje provoz nemocnice. Standardně méně je krve Rh D negativní, A negativní a 0 negativní,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Jana Merxbauerová.

Dále Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice Bulovka i Nemocnice Na Homolce mají podle svých mluvčích krevních zásob dostatek.

Foto: Novinky

Zájem je o všechny krevní skupiny.

IKEM potřebuje destičky

To v IKEMu mají problém s nedostatkem krevních destiček. Podobně jako se daruje krev, lze darovat pouze určité složky krve, například právě krevní destičky - trombocyty.

„Trombocytový koncentrát se podává lidem, kteří mají vlastních destiček málo. Většinou jdou to lidé v celkově těžkém zdravotním stavu. V IKEMu se používají především při velkých kardiochirurgických operacích a transplantacích. Krevní destičky mají v organismu více funkcí, tou hlavní je podíl na zástavě krvácení,” napsala Novinkám mluvčí IKEMu Markéta Šenkýřová s tím, že dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, který je ochoten přijet do IKEMu na zavolání do jedné hodiny. Odběr destiček se provádí na separátoru, kdy jsou z krve odstřeďovány, a zbytek krve se opět vrací zpět dárci.

Reklama

Výběr článků

Načítám