Hlavní obsah

Chcete po covidu darovat plazmu? Jen když jste měli teplotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro některé pacienty s covidem-19 je nadějí rekonvalescentní krevní plazma, kterou nemocnice získávají od lidí, kteří nemoc prodělali. Plazma by měla stimulovat potřebné protilátky v těle pacienta, a tak mu pomoci lépe s chorobou bojovat.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krevní plazmu chtěl po uzdravení z covidu-19 darovat i David z Prahy, jehož totožnost redakce zná. Nechal si naměřit protilátky a zjistil, že má vysokou hladinu. K jeho překvapení ho ale v transfuzní stanici ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady odmítli, protože neměl při covidu teplotu.

Protilátková odpověď je nejintenzivnější u lidí, kteří onemocnění prodělali se zvýšenou teplotou
Jitka Bělochová, FN Vinohrady

„Mám krevní skupinu 0 negativní a chodil jsem darovat krev, tak jsem si řekl, že pomůžu. V nemocnici se mě ale zeptali, jestli jsem měl teplotu, a když jsem řekl, že ne, tak odpověděli, že mě nechtějí,“ řekl Právu David.

„Překvapilo mě to, myslel jsem, že hlavní je, že mám protilátky, i když jsem měl téměř bezpříznakový průběh. Nechtěl jsem se ale sestřičky dál vyptávat na podrobnosti,“ řekl.

Holub: Léčba se zlepšila, na univerzální lék na covid zatím čekáme

Koronavirus

Primářka transfuzního oddělení ve vinohradské nemocnici Jitka Bělochová Právu řekla, že hladina protilátek je vyšší u pacientů, kteří prodělali nákazu koronavirem s klinickými příznaky, přinejmenším ve formě zvýšené tělesné teploty.

Plazmou s protilátkami mohou dárci pomoct zejména nově hospitalizovanýmVideo: Novinky

„Zkušenosti ukázaly, že protilátková odpověď je nejintenzivnější u lidí, kteří onemocnění prodělali s klinicky významným průběhem, zvýšenou teplotou a respiračními příznaky. Hladina protilátek musí být dostatečně vysoká a musí splňovat předepsané hodnoty. Stanovuje se speciálními testy,“ řekla Právu Bělochová s tím, že nemocnice přijme nevhodné dárce plazmy ráda jako dárce krve nebo trombocytů.

I na informačních stránkách o koronaviru, které provozuje ministerstvo zdravotnictví, se píše o tom, že zájemci o dárcovství by měli prodělat nemoc s teplotou.

V malé obci u Kyjova pomohli hned tři lidé svou kostní dření

Domácí

„Vycházíme z předpokladu, že čím je závažnější klinický průběh onemocnění, tím je vyšší koncentrace těchto protilátek. Samozřejmě toto neplatí absolutně, ale z něčeho vycházet při výběru musíme,“ uvedla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková. Dárce plazmy musí podle ní splňovat v první řadě podmínky pro běžné darování krve nebo krevních složek.

Hladina protilátek je doplňující informace

„Hladina protilátek je doplňující informace pro posouzení možnosti dárcovství rekonvalescentní plazmy. Pokud se stane, že protilátky nedosahují klinicky významných hodnot, další odběry rekonvalescentní plazmy neprovádíme, plazmu použijeme pro jiné účely,“ uvedla Heřmánková.

Upozornila, že by plazmu neměly darovat ženy, které byly těhotné, a ti, kteří už dostali krevní transfuzi.

Nová studie: Imunita po prodělání covidu? U někoho vydrží roky, u jiného sotva dny

Koronavirus

„V uvedených případech je zde riziko tvorby protilátek, které mohou způsobit u pacienta po podání plazmy závažnou, až život ohrožující nežádoucí reakci, která se rozvine právě po podání plazmy obsahující protilátky,“ řekla Heřmánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám