Hlavní obsah

Nakažení deltou vylučují více viru

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti nakažení mutací delta, která nyní řádí i v Moskvě, vylučují výrazně více částic koronaviru než infikovaní v prvních dvou vlnách. Virová nálož je taková, že dokáže prorazit už vzniklou imunitu, tvrdí Sergej Netěsov, virolog Ruské akademie věd.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Moskvané čekají ve frontě na očkování vakcínou Sputnik V

Článek

Delta je navíc nakažlivější, takže „jeden nemocný nakazí pět až šest lidí“, řekl vědec agentuře RIA Novosti. „Počet nově nakažených za den dosahuje maxim z druhé zimní vlny,” uvedl Netěsov, citovaný serverem Lenta.ru.

Pokud by se podle něj důsledně dodržovalo nošení ochrany dýchacích cest a lidé by se intenzivně očkovali, zvýšené šíření nákazy by se mohlo zvrátit do dvou až tří týdnů, což je však i podle něj optimistická předpověď.

Koronavirus se sápe na Afriku

Zahraniční

Denní přírůstky nových případů covidu-19 se v Rusku drží nad dvaceti tisíci a dále rostou.

Počínaje pondělím musí 30 procent všech moskevských zaměstnanců povinně pracovat z domova, bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou očkováni. Nařízení se týká také pracovníků s chronickým onemocněním a starších 65 let. Restaurace a kavárny jsou přístupné jen držitelům QR kódů svědčících o vakcinaci jejich držitele, výjimkou jsou zahrádky.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Vakcín ubývá

V některých ruských regionech kvůli povinnému očkování docházejí vakcíny. Podávání injekcí se na čas zastavilo v Chabarovsku nebo Udmurtsku, v Moskvě vznikají pořadníky na vakcínu KoviVak. Jde o inaktivovanou celobuněčnou očkovací látku údajně s menším spektrem vedlejších účinků, její hlavní nevýhodou je nízká výrobní kapacita Čumakovova centra, které ji vyvinulo. Podle údajů ruského ministerstva průmyslu a obchodu bylo od počátku roku vyrobeno 352 tisíc dávek této očkovací látky.

Regiony si také stěžují na rostoucí ceny PCR testů a testů na protilátky. Prodlužuje se i doba jejich vyhodnocování. Kvůli stížnostem a na popud premiéra Michaila Mišustina případy šetří Federální antimonopolní služba (FAS).

Reklama

Výběr článků

Načítám