Hlavní obsah

Ve Finsku objevili další mutaci koronaviru

Právo, mem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finští vědci tvrdí, že objevili novou variantu koronaviru, která „sdílí mutace s jihoafrickou a kentskou (tj. britskou) variantou“. Dosud se tato nová forma koronaviru, označovaná zkratkou, potvrdila jen u jediného pacienta. Experti si však nejsou jisti, zda ve skutečnosti není Fin-796H rozšířen více.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když nová varianta má některé mutace podobné jako u jihoafrické a britské varianty, jejich směs je podle Finů „unikátní“. Neupřesnili však, o jaké mutace se jedná. „Zatím nejsou žádné důkazy, proč bychom se měli znepokojovat,“ řekl listu The Daily Mail Simon Clarke, expert na infekční nemoci z britské University of Reading.

Případů covidu je o 1600 víc než před týdnem, ve vážném stavu 1300 pacientů

Koronavirus

Je přitom velmi zvláštní, že nová varianta byla objevena právě ve Finsku, které má velmi nízký počet nakažených i obětí pandemie.

V pětimilionové zemi bylo dosud zaznamenáno 51 tisíc infekcí a 700 úmrtí s koronavirem, což je – při zohlednění počtu obyvatel – asi desetkrát méně než v Česku.

Exministr Vojtěch bude velvyslancem ve Finsku, schválila vláda

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám