Hlavní obsah

Vakcinační turistika. Cestovky chystají zájezdy za očkováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko, Spojené arabské emiráty, ale také například Kuba. Destinace, do nichž evropské cestovní kanceláře připravují zájezdy za očkováním. Eminentní zájem o ně mají obyvatelé mnohých evropských zemí, kde se nedostává vakcín a očkování má šnečí tempo, píše server tureckého deníku Dunya.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Pohled na Dubaj

Článek

Německé, turecké, norské, ale i italské cestovky se intenzivně zajímají o možnost pořádání zájezdů za očkováním, píše například turecký deník Hürriyet.

Rusko zatím oficiálně nepovolilo očkování cizinců, šéfové cestovních kanceláří ale očekávají, že jde jen o formalitu a povolení přijde v nejbližších dnech. Navíc podle některých cestovek stačí dohoda s nějakou klinikou.

„Máme dohodu s klinikou v Moskvě. Zájezd zahrnuje letenku, náklady na vakcínu a čtyři noci ubytování, celkem za 1099 eur (asi 28 500 Kč),“ citoval deník Hürriyet zástupce jedné z cestovek. Dodal, že cena zahrnuje dvě cesty na obě potřebné dávky vakcíny. Kromě očkování se turisté podívají mimo jiné do Kremlu. Ředitel společnosti Viking Tourism International Cem Bayazıt hodlá zájezd za vakcínou uskutečnit už příští týden.

Muž měl dost čekání na vakcínu v Německu, odjel se naočkovat do Moskvy

Koronavirus

Časopis Forbes zase napsal, že jistá společnost v Moldavsku začala prodávat třídenní cesty do Moskvy za 1190 eur (cca 31 tisíc Kč). V ceně jsou zahrnuty nejen letenky a ubytování, ale i cena vakcín a konzumace jídla a pití. O zájezd projevila během velmi krátké chvíle zájem asi tisícovka občanů Moldavska, Rumunska, Ukrajiny, a dokonce i Řecka. Ruské úřady registrují zájem a poptávky také z jihoamerických zemí.

Zájezdy do Ruska za očkováním chystá také norská cestovka World Visitor. Server Reisen und Golfen popisuje intenzivní zájem německých a rakouských cestovek o pořádání cest za očkováním.

Zoufalý nedostatek vakcín a chaos, tak vypadá očkování v Německu

Koronavirus

Vakcínovou turistiku rozjíždějí i jinde

Už nyní organizují některé společnosti cesty za vakcínami do Dubaje či Izraele. List The Guardian například psal o aktivitách privátního klubu Knightsbrigde Circle, kde členství stojí 25 tisíc liber ročně. Ten organizuje zájezdy do Spojených arabských emirátů pro své členy ve věku 65+, aby se nechali naočkovat čínskou vakcínou Sinopharm. Zakladatel klubu Stuart McNeill oznámil, že obdržel přes 2000 žádostí o cestu.

Dalším cílem vakcinační turistiky je Kuba, píše server. Ostrov svobody plánuje vyrobit 100 milionů dávek vakcíny Soberany 2 a země odstartovala kampaň za znovuobnovení turistiky v duchu hesla: „Karibské moře, písek, koktejl a vakcína.“

Na Barbadosu či Mauriciu začaly tamější vlády nabízet balíčky „vakcínové turistiky“. Na obou ostrovech se očkuje AstraZenekou. Podobný program plánuje zahájit i vláda na Maledivách.

Rakouským lékařům došla trpělivost. Snaží se sami nakupovat ruskou vakcínu

Koronavirus

Některé německé společnosti pořádají zájezdy za vakcínami do izraelského Tel Avivu. Do Izraele vozí zájemce o očkování i Roy Gal, podnikatel z Floridy. Cesty jsou podle jeho slov určené pro osoby mladší 65 let.

Většinu jeho klientů tvoří lidé mezi 30 až 40 lety. Po příjezdu musejí jít do karantény, ale po jejím uplynutí jdou do očkovacích center, kde dostanou vakcíny, jež ten den zbyly, řekl serveru Dunya.

Reklama

Výběr článků

Načítám