Hlavní obsah

Vakcína Pfizeru pro děti mladší pěti let je v USA krůček od schválení

Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech pro děti mladší pěti let bude schválena do měsíce, tvrdí Anthony Fauci, šéf amerického Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci a hlavní zdravotnický poradce amerického prezidenta. Farmaceutická společnost v současné době vakcínu testuje a žádost ke schválení údajně plánuje předložit co nejdřív.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcína od Pfizeru

Článek

„Doufám, že to bude během příštího měsíce nebo tak nějak. Nemohu to zaručit, ale nemělo by to být později,“ řekl Fauci. Pfizer/BioNTech minulý měsíc oznámil, že výsledky klinických studií vakcíny pro děti ve věku od šesti měsíců do čtyř let jsou velmi nadějné. Neprokázaly se žádné problémy.

Tableta proti covidu Paxlovid je účinná proti omikronu

Amerika

Ve Spojených státech a také Kanadě lze očkovat děti od pěti let očkovací látkou společnosti Pfizer/BioNTech. Pokud by byla schválena vakcína pro děti mladší pěti let, USA by se staly první zemí, která by očkovala proti koronaviru tak malé děti.

V otázce očkování dětí jsou ale rodiče ve Spojených státech rozděleni. Mnozí argumentují tím, že děti jsou vystaveny extrémně nízkému riziku onemocnění covid-19 ve srovnání s dospělými lidmi. Své přesvědčení dokládají údaji z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), že úmrtí v souvislosti s koronavirem ve věkové skupině nezletilých tvoří méně než 0,1 procenta všech úmrtí na covid od začátku pandemie v březnu 2020. Pouze 259 z téměř 860 tisíc úmrtí na koronavirus v USA bylo mezi dětmi mladšími pěti let.

Šéf Pfizeru: Posilující dávky budou každý rok

Koronavirus

Děti ve věku od pěti do 11 let jsou proto nejméně očkovanou skupinou v USA. První dávku vakcíny dostalo pouze 28 procent a 19 procent je plně očkovaných, vyplývá z údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Pro srovnání, téměř každý Američan ve věku nad 65 let dostal alespoň jednu dávku.

Anketa

Měly by se proti covidu očkovat i děti mladší pěti let?
Ano
12,5 %
Ne
87,5 %
Celkem hlasovalo 2216 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám