Hlavní obsah

V Česku se objevila XE. Nová, nakažlivější varianta koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice se objevila nová varianta koronaviru, označovaná XE. Jde o kombinaci dvou již známých variant omikronu BA.1 a BA.2. Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Ve čtvrtek o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Allison Dinner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Podle dostupných informací Světové zdravotnické organizace (WHO) by mohla být varianta XE zhruba o 10 procent nakažlivější než dosud známé varianty omikronu,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

K posouzení, zda se XE do budoucna může stát novou dominantní variantou, ale není podle Mackové zatím dostatek informací.

Covid se šíří, ale lidé ho berou jako chřipku

Domácí

„Stejně tak zatím klinická praxe nehlásí, že by XE znamenala pro organismus pacienta nějaké závažnější příznaky a vykazovala zásadně jiný průběh onemocnění, než je běžné,“ doplnila Macková.

Podle vedoucí laboratoře SZÚ Heleny Jiřincové vznikají rekombinantní varianty, když se jeden člověk infikuje dvěma či více variantami viru současně.

„Tím v těle hostitele dojde k předání a promíchání genetických informací mezi variantami viru. V průběhu pandemie už k takovým mutacím došlo několikrát, není to v zásadě nic neobvyklého,” vysvětlila.

„Víme, že pozitivní vzorek varianty XE pochází od ženy z Prahy s preventivní indikací na PCR vyšetření,” oznámila Jiřincová.

Přibylo 5287 případů covidu, letos nejméně ve všední den

Koronavirus

Prozatím je v mezinárodní databázi asi 470 vzorků XE potvrzených celogenovou sekvenací z pěti zemí světa, které se podrobnějšímu vyšetřování genomu koronaviru věnují více.

Naprostá většina vzorků je z Velké Británie, tři z USA a po jednom případě z Irska, Dánska a Česka.

Dominantní variantou koronaviru je v tuzemsku omikron subtypu BA.2, který se začal šířit z Dánska v prosinci loňského roku. První případy v Česku byly zaznamenané v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám