Hlavní obsah

Už žádné kino a káva na terase, ostrov svobody v Německu dostal stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tübingen

Projekt denní karty, kterou se snažilo město Tübingen ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko vrátit k běžnému životu z protikoronavirového šílenství, dostal stopku. Od pondělí 26. dubna je město opět v přísném lockdownu, který tam zavedla novela infekčního zákona, schválená německým parlamentem o týden dřív, uvádí server tagesschau.de.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Tübingen

Článek

„Od pondělí je u nás všechno uzavřené. Divadlo, obchody, školy a školky,“ napsal starosta města Boris Palmer na Facebook. Počet nakažených je v celém okrese Tübingen vyšší, než povoluje takzvaná nouzová brzda, kvůli které se infekční zákon novelizoval.

Palmer ale připomněl, že projekt denních karet založený na testování ve městě fungoval šest týdnů a počty nakažených se trvale držely pod limitem 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Naposledy město hlásilo 91,8 nakaženého na 100 tisíc lidí, přitom zbytek okresu se pohyboval na úrovni 181,5.

Německé město ukázalo, jak se vrátit k normálnímu životu. Zavedlo denní kartu

Koronavirus

Novela infekčního zákona však zavádí povinnost přijmout přísná protikoronavirová opatření ve chvíli, kdy se počet infikovaných dostane na úroveň 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Starosta Palmer označil model s denními kartami za velký úspěch. „Díky testování jsme získali velmi cenné zkušenosti pro boj s pandemií,“ řekl starosta a pokračoval: „Jsem přesvědčen, že tato zjištění budou v nadcházejících týdnech a měsících nesmírně užitečná.“

Německý parlament schválil koronavirovou brzdu

Koronavirus

Denně se ve městě provedlo kolem 30 tisíc antigenních testů. Vědci z univerzity v Mohuči, Tübingenu a Dánska si projekt pochvalují, současně měl ale mnohé odpůrce.

Například sociálnědemokratický expert na zdravotnictví Karl Lauterbach vyzýval k zastavení podobných experimentů. Podle jeho názoru je to nesystémové a testování spojené s otevíracími strategiemi třetí vlnu epidemie nezastaví. „Vysíláte špatný signál,“ řekl Lauterbach.

Od 16. března se lidé v Tübingenu mohli nechat bezplatně otestovat na devíti místech města. Pokud byli negativní, dostali osvědčení o výsledku a s ním mohli vyrazit do obchodů, služeb, jako jsou kadeřnictví, kosmetiky, nehtová studia, pedikúry, masáže, mohli dokonce do divadla či muzeí a do kaváren a restaurací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám