Hlavní obsah

Unie nakoupí léčivý přípravek na covid

Evropská komise podepsala smlouvu o společné veřejné zakázce pro amerického výrobce léčiv Eli Lilly. Jak Komise sdělila, firma jí má dodat monoklonální protilátky, které poslouží k léčbě covidu-19 až u 220 000 pacientů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

„Musíme pokračovat v naší práci na prevenci nemoci pomocí vakcín a zároveň zajistit, abychom ji mohli léčit pomocí léčebných kúr,“ řekla Stella Kyriakidesová, evropská komisařka pro zdraví.

Podle Komise posuzuje nyní léčbu pomocí monoklonálních protilátek Evropská agentura pro léčivé přípravky. Na společné veřejné zakázce se podílí osmnáct unijních zemí.

Monoklonální protilátky se vyrábějí v laboratoři a jsou navrženy tak, aby virus zneškodnily. Přípravek od Eli Lilly obsahuje podle webu Yahoo dvě tyto protilátky, bamlanivimab a etesevimab. Je určen k léčbě pacientů s covidem s rizikem závažného průběhu onemoc­nění.

První lék proti koronaviru očekává Merck do Silvestra

Ekonomika

Dohodnutý nákup se týká jednoho z pěti slibných léčivých přípravků, na něž se Komise zaměřila už v červnu. Mimo Eli Lilly se počítá s léčivými přípravky i od společností GlaxoSmithKline, Vir Biotechnology, Regeneron Pharmaceuticals a Celltrion HealthCare.

V Česku leží ve skladech

Lék od Eli Lilly si na jaře objednalo i Česko, konkrétně tři tisíce dávek bamlanivimabu. Krátce potom zajistilo ministerstvo zdravotnictví dalších 12 tisíc dávek obdobného léku Regn-cov2 od firmy Regeneron. Zásoby drahých léků, které ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo k léčbě covidu, ale ubývají pomalu.

Zkušenosti nemocnic přitom ukazují, že jde o účinný lék, který brání těžkému průběhu covidu a hospitalizaci. Rozhodující je nasadit ho krátce po prvních projevech příznaků. I proto apelují lékaři, ať se jim pacienti ozvou s obtížemi včas. Po zmírnění kritérií, na které Právo opakovaně upozornilo, mají na léčbu nárok všichni starší 65 let bez dalších onemocnění. Vhodná je především pro rizikové pacienty s oslabenou imunitou, po transplantaci některých orgánů, diabetiky nebo třeba pro velmi obézní.

Lék proti covidu mohou praktici nově nasadit i po pouhém kontaktu s nakaženým

Koronavirus

Rozhodující slovo má však ošetřující lékař, který usoudí, zda je pro pacienta léčba vhodná a splňuje další potřebná kritéria. Od srpna se k monoklonálním protilátkám mohou tito pacienti dostat i ve chvíli, kdy ještě nemají potvrzený covid testem, ale prokazatelně byli v úzkém kontaktu s nakaženým. Od setkání ale nesmí uplynout více než čtyři dny. Vedle toho platí, že infuzi mohou nakažení v Česku dostat nejpozději 10. den od příznaků.

Kombinace kvůli deltě

Ve skladech Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, která je hlavním distribučním místem bamlanu s látkou bamlanivimad, je stále třetina zásob. Nedávno zde přibyla i látka etesevimab, která se kvůli variantě delta podává v kombinaci s bamlanem. Objednávka byla tentokrát o poznání menší: 200 balení pro asi stovku pacientů.

Přes léto se příliš neztenčily ani zásoby Regn-cov2. Fakultní nemocnice v pražském Motole a v brněnských Bohunicích převzaly každá k další distribuci šest tisíc dávek. V Brně zůstává stále kolem 4800 dávek, Motol má na skladech polovinu množství.

Drahé léky na covid leží ve skladech

Domácí

Nemocnice léky za stovky milionů nakoupily na jaře z vlastních rozpočtů, půjčit si musely i od pojišťoven. Teď čekají, jestli jim ministerstvo alespoň část za nespotřebované léky uhradí.

Reklama

Výběr článků

Načítám