Hlavní obsah

V Polsku se objevila česká mutace koronaviru, tvrdí tamní ministr zdravotnictví

Právo, Novinky, PM, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí prohlásil, že se v zemi objevila „česká mutace koronaviru“. Server Onet.pl v úterý večer napsal že to „popírají čeští vědci i politici, kteří tvrdí, že taková varianta koronaviru neexistuje“.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski

Článek

„V současnosti není možné potvrdit, že v Polsku registrujeme britskou variantu covidu-19. Máme však potvrzené informace o jeho tzv. české verzi,“ uvedl šéf rezortu polského zdravotnictví.

Jeho slova potvrdil portálu Interia Wydarzenia virolog Tomasz Dzieciakowski z Lékařské univerzity ve Varšavě. Česká mutace koronaviru je podle něj nakažlivější než běžná, ale nezpůsobuje ani lehčí ani závažnější průběhy nemoci a vakcína od firmem Pfizer a BioNTech před ní ochrání.

Češi překvapení

„Tvrzení Niedzielského překvapila virology v České republice, kteří o tzv. české variantě koronaviru vůbec neslyšeli,“ uvedl onet.pl. Cituje vyjádření mluvčí českého ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové pro Seznam zprávy, ve kterém uvedla: „Laboratoře momentálně provádí vyšší počet tzv. sekvenací, jejichž cílem je právě zachytit případné nové mutace koronaviru. Dosud takové mutace nebyly na území ČR zachyceny.“

Také české velvyslanectví v Polsku existenci této mutace popřelo.

Jen mediální termín?

Polské ministerstvo zdravotnictví pak podle serveru Interia Wydarzenia uvedlo, že šlo o termín, který ministr použil pro odlišení české varianty od britské nebo od mutace, která se objevila u dánských norků. Podle něj má i tato mutace odlišnosti v S-proteinu, jímž virus napadá buňky infikovaného člověka.

Polsko patří dlouhodobě mezi země EU, které nejméně testují své obyvatele na koronavirus. Přednosta infekční kliniky ve Vratislavy Krzystof Simon i další epidemiologové upozorňují, že výsledky testování v Polsku nejsou důvěryhodné. V poslední době je neuznávají ani mezinárodní zdravotnické organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám