Hlavní obsah

Transport s pěti covidovými pacienty ve vážném stavu dorazil z Moravy do Prahy

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Fuksa, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z Kroměříže vyjely v pátek dopoledne směrem do Prahy sanitky, které převážely pět pacientů s koronavirem, kteří jsou ve vážném stavu napojeni na umělou plicní ventilaci. Do pražské Fakultní nemocnice v Motole dorazily po 13. hodině.

Sanitky převážejí pacienty s nejtěžším průběhem covidu-19 do PrahyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Přesun z Kroměříže do Prahy byl bezproblémový, řidiči byli ohleduplní,” okomentovala silniční přesun na Twitteru policie.

Převoz pěti pacientů napojených na plicní ventilaci najednou je výjimečná a medicínsky i logisticky náročná akce. Sanitky jely do Prahy společně se dvěma doprovodnými policejními vozy. Jel s nimi i další doprovodný vůz záchranářů.

„V doprovodném voze je náhradní materiál, také kyslíkové bomby, kdyby nastala nějaká nečekaná situace nebo se vozy třeba dostaly do kolony,“ přiblížil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Celou cestu na umělé ventilaci. Sanitky převezou ze Zlína do Prahy pacienty v nejtěžším stavu

Domácí

Z nemocnic na východě Moravy, která patří již několik týdnů k nejpostiženějším regionům v zemi, se do Motola vydali pod dohledem záchranářů čtyři muži a jedna žena ve věku od 44 do 64 let. Po dvou pacientech odeslaly Uherskohradišťská a Kroměřížská nemocnice, jednoho Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Dvě nejhorší země: V Belgii opatření zabírají rychle. V Česku moc ne

Koronavirus

„Do pražského Motola převážíme pacienty s koronavirem v tom nejzávažnějším stavu. Všichni musí být i během cesty připojení na umělou plicní ventilaci a v každé sanitce záchranné služby je lékař,“ přiblížil krajský koordinátor intenzivní péče a primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně Tomáš Gabrhelík.

U této pětice pacientů se zdravotní stav v souvislosti s covidem-19 zkomplikoval natolik, že musí mít nezbytnou podporu dechu i krevního oběhu. „Při předání do sanitky, během několikahodinové cesty do Prahy, i při převzetí v Motole u nich musí být zajištěna nepřetržitá umělá plicní ventilace, bez ní by nebyli schopni přežít,“ popsal Gabrhelík.

Ředitel nemocnice: Jsme vyčerpaní. Bojím se, aby se to nerozběhlo znovu

Domácí

Po seřazení sanitek v Kroměříži a kontrole stavu pacientů vyrazili záchranáři na nedalekou dálnici. Jeden policejní vůz měli před sebou, druhý konvoj uzavíral. Na dálnici směrem na Vyškov byla situace dobrá. Dalších vozidel bylo poskrovnu. Mírnou překážkou hladkého průjezdu byla jen hustá mlha, která se však v průběhu dopoledne ztrácela.

Před Prahou v Průhonicích čekal na sanitní konvoj další policejní vůz, který zajistil hladký průjezd hlavním městem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zdravotníci přivážejí do pražské Fakultní nemocnice v Motole nosítka s pacientkou nakaženou koronavirem.

Transport byl součástí vzájemné pomoci mezi českými nemocnicemi.

Nemocnice v kraji jsou na hraně kapacitních možností, ve čtvrtek v nich bylo již 482 covid pozitivních pacientů. Intenzivní péči potřebuje přes 100 pacientů s covidem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Nemocnice proto začaly na konci minulého týdne s přesuny covidových pacientů do nemocnic v jiných krajích, do čtvrtka dosud přeložily na standardní lůžka 27 pacientů, nyní poprvé vezou pacienty do pražské nemocnice, navíc ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám