Hlavní obsah

Pak že to nejde hned. Švýcarsko zahodilo i roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Výrazného rozvolnění se dočkají lidé ve Švýcarsku. Od čtvrtka nebude pro vstup do restaurací nebo divadel potřeba covidpas, ve většině vnitřních prostor navíc končí povinnost nošení roušek. V platnosti nadále zůstává pravidlo o pětidenní izolaci. Na středeční tiskové konferenci to oznámil tamní prezident Ignazio Cassis.

Článek

„Švýcarsko činí rozhodný a důležitý krok směrem k normálu,“ uvedl švýcarský prezident.

Od čtvrtka se tak lidé nebudou muset prokazovat covidovým certifikátem, tedy dokladem o očkování, prodělání nemoci, negativním testem nebo hladinou protilátek.

Aplikace jako taková bude pochopitelně fungovat dále, jelikož ji lidé potřebují pro cestování do zahraničí.

Roušky už jen v MHD a u doktora

Další změnou je pak zrušení omezení kapacity u sportovních, kulturních a dalších akcí. Pořadatelé velkých událostí tak už nebudou muset žádat o výjimky.

Prokazování protilátkami téměř nikdo nevyužívá, sdělil Novinkám švýcarský úřad zdraví

Zahraniční

Povinnost nošení roušek končí téměř všude, pouze se dvěma výjimkami: ve zdravotnických zařízeních a v hromadné dopravě. Tam si budou lidé muset zakrývat dýchací cesty ještě minimálně do konce března. Současně zůstává v platnosti povinná pětidenní izolace pro lidi, kterým vyjde pozitivní test na koronavirus.

Vláda uvedla, že zbývající opatření jsou zaměřená na ochranu rizikových skupin. Pokud se bude epidemiologická situace i nadále vyvíjet dobře, existuje šance, že budou zbylá pravidla zrušena dříve.

90 procent má imunitu

„Díky vysoké míře imunity obyvatelstva je nepravděpodobné, že by byl zdravotnický systém přetížen i přes pokračující vysokou míru cirkulace viru,“ stojí v oficiálním prohlášení vlády.

Slovensko ruší opatření proti koronaviru

Evropa

Podle oficiálních odhadů má více než 90 procent populace 8,6milionového Švýcarska proti covidu-19 imunitu, ať už pomocí očkování, nebo prodělání nemoci. Dvěma dávkami vakcíny je v zemi ochráněno v tuto chvíli 69 procent lidí, 41 procent si už došlo i pro posilující dávku.

Server Swissinfo uvedl, že vláda k rozvolnění přistoupila po pečlivé diskusi s parlamentem, relevantními organizacemi i s jednotlivými kantony (26 autonomních členských států Švýcarska). Vedení kantonů má však pravomoc si v případě potřeby zavést vlastní restrikce.

V Česku se zvýší kapacita akcí

V České republice je situace ohledně restrikcí o něco přísnější. Lidé se už nemusí prokazovat aplikací Tečka, nicméně musí i nadále nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí

Koronavirus

Od 19. února 2022 se navýší kapacita hromadných akcí. Nově se bude moci akcí účastnit pětkrát více lidí. Hromadných akcí se tak bude moci účastnit 500 lidí, v případě sedících je možné počet nad 1000 lidí na akci navýšit o 50 procent zbývající kapacity (například stadionu).

Reklama

Výběr článků

Načítám