Hlavní obsah

Švýcarsko hlásí rekordní nárůst, hospitalizací ale ubývá. Země nezpřísňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Švýcarsko se potýká s nárůstem počtu nakažených. Sedmidenní incidence, tedy počet infikovaných na 100 tisíc obyvatel, vystoupala ve středu na úroveň 1317,9 nakaženého. Tamější vláda ale zatím žádná speciální opatření nepřijímá, upozorňuje server týdeníku Focus.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za středu v zemi přibylo více než 31 tisíc nových případů nákazy koronavirem, což je asi třikrát více než v době vrcholící druhé koronavirové vlny na podzim loňského roku, píše server deníku Blick. Ovšem počet hospitalizací se nejenže nezvyšuje, ale už více než tři týdny klesá. Nic na tom nezměnila ani nynější situace, kdy většinu nákaz ovládla varianta omikron.

„Při posuzování toho, jak je omikron nebezpečný, tápeme ve tmě,“ říká Christian Münz, profesor imunologie na univerzitě v Curychu. „Dosavadní studie se neshodují a mají různé závěry,“ dodal. Tvrdit, že omikron nezvýší počty vážných případů, je podle něj příliš odvážné.

Orgány může poškodit i mírný průběh nákazy koronavirem

Koronavirus

„Omikronem se nakazí mnoho očkovaných, kteří jsou dobře chráněni před těžkým průběhem. Dříve nebo později se však virus dostane k téměř 20 procentům populace bez imunity. Pak se zvyšuje riziko těžkých průběhů,“ dodal.

Richard Neher, člen švýcarského týmu odborníků pro řešení koronaviru, varoval, že by se během několika týdnů mohla nakazit polovina švýcarské populace.

Mnozí lékaři proto volají po zpřísnění opatření. „Politici by se měli zamyslet nad tím, zda by v této době měly být stále povolené středně velké a velké akce," řekl lékař Thomas Steffen. Zpřísnění opatření považuje za nevyhnutelné. Podobně se vyjadřuje také Neher či Guido Graf, zdravotní šéf Lucernu.

Itálie schválila povinné očkování pro lidi od 50 let

Koronavirus

Švýcarská vláda ale zatím žádné zpřísňování neplánuje. „V tuto chvíli se nepřijímají žádná další opatření. Společnosti a zařízení budou uzavřeny pouze v případě, že to bude nevyhnutelné,“ uvádí tisková zpráva.

V současné chvíli ve Švýcarsku platí, že do restaurací, kulturních a volnočasových zařízení je povolen vstup pouze očkovaným a lidem uzdraveným z covid-19 v posledních 180 dnech. Pro konání soukromých akcí (rodina, přátelé) je povoleno 30 osob. Pokud je mezi přítomnými neočkovaná osoba, povolený počet osob se snižuje na deset. Lidé by, pokud je to možné, měli pracovat co nejvíce z domova a rozšířil se požadavek na nošení roušky.

Ve Francii přibývá nakažených ohromnou rychlostí, nárůst překonal evropský rekord

Koronavirus

Mnozí další odborníci před zbytečným zpřísněním varují. Vysoký počet nakažených jen málo vypovídá o tom, jak dramatická situace s koronavirem ve Švýcarsku skutečně je, tvrdí lékař Rudolf Hauri. „Při pohledu napříč Švýcarskem jsou hospitalizace v současné době stále relativně stabilní,“ tvrdí.

Švýcarská spolková rada bude mít další jednání 12. ledna. Je opatrná, ale zatím vyčkává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám