Hlavní obsah

Sváteční stánky v Brně budou otevřeny do poslední minuty

Právo, mh, pko, mip, vor, plk, cie, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnští organizátoři vánočních trhů umožní každému z místních stánkařů prodej až do pátečních 17 hodin a 59 minut. „Zákaz platí od 18.00 a my je necháme prodávat až do poslední minuty,“ sdělila Právu ředitelka Turistického a informačního centra Brno (TIC) Jana Janulíková.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Stánky s vánočním zbožím jsou v obležení dětí i dospělých.

Článek

Zákaz vánočních trhů označila za nepochopitelné jednání, které ve svém důsledku způsobí jen v Brně škody desítky milionů korun.

„Chápu snahu vlády něco viditelného v současné době dělat. Ovšem zakázat akce, jako jsou vánoční trhy, ve chvíli, kdy je mají všechna města připravené, investovaly do nich miliony, a co je ještě horší, podnikatelům, kteří zaplatili za nájem stánků, navezli zboží, případně přijali brigádníky, navezli suroviny pro stánky s občerstvením a podobně, takovým rozhodnutím vláda všem jednoznačně podrazila nohy,“ řekla Právu zjevně rozhořčená ředitelka.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření od pátku platí

Koronavirus

Ještě ve čtvrtek odpoledne prodejci vozili do stánků na brněnských náměstích zboží a chystali se na tradiční Brněnské Vánoce. Nyní si mohou zboží zase odvézt pryč. Stánkaři mají smůlu i na brněnském Zelňáku.

Vládní zákaz přišel jen pár hodin také před zahájením Ostravských Vánoc, které měly odstartovat v centru moravskoslezské metropole. Uskuteční se proto jen v minimálním režimu.

„Ještě vyhodnocujeme, co to bude znamenat pro samotný doprovodný program, kterým je ledové kluziště a ruské kolo, prověřujeme workshopy,“ nastínila PR manažerka Ostravských Vánoc Pavlína Merendová. Dodala, že vánoční strom na Masarykově náměstí bude ozdoben a v provozu zůstane i umělecká instalace na Prokešově náměstí před radnicí.

Restaurace zavřou po 22. hodině

Domácí

„Jsme v šoku,“ reagovala na aktuální nařízení vlády Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která organizuje trhy na pražském Staroměstském náměstí. Pořadatel nechápe, proč vláda tržiště pod širým nebem zakázala, když obchodní centra zůstávají otevřená. „Určitě budeme žádat kompenzace,“ řekla mluvčí.

Zřejmě i pro prodejce, neboť někteří z nich si vzali úvěr na nákup zboží, které teď ale neprodají. Dřevěné domky i částečně ozdobený smrk už na náměstí stojí.

Všude jsou zklamaní

Vládní opatření zastavilo ve čtvrtek v podvečer stavbu pódia ve vánoční vesničce na Masarykově náměstí v Jihlavě. „Začali jsme okamžitě obvolávat prodejce, ať nejezdí a nenavážejí zboží. Připravená ledová plocha by snad měla zůstat k využití, s možností bruslení počítáme, samozřejmě budeme kontrolovat bezinfekčnost,“ uvedl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Plaga je proti prodloužení vánočních prázdnin

Domácí

Vánoční trhy se ruší i v Karlových Varech, stejně jako provoz vánočního autovláčku, který měl vozit návštěvníky k Mlýnské kolonádě na trhy.

Nebude se ani společně rozsvěcovat vánoční strom před hotelem Thermal. „Velmi mě to mrzí,“ sdělila karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) s tím, že trhy se připravovaly řadu měsíců.

„Celou dobu jsem říkal, že já za město vánoční trhy nezruším, že budou. Ale jestli je nouzový stav, tak se nedá nic dělat. Vadí mi to hodně,“ zoufal si pak i mariánskolázeňský starosta Martin Kalina (Piráti). V Domažlicích se adventní program omezí pouze na sobotní rozsvícení vánočního stromu na náměstí.

Nehoráznost, zlobí se Hřib kvůli zákazu vánočních trhů ze dne na den

Domácí

„Dobře, že mohou zůstat alespoň klasické farmářské trhy. Jakékoliv omezení je pro malé výrobce a prodejce obrovskou ztrátou. Spousta malovýrobců se zaměřuje na Vánoce, má vánoční produkty a Vánoce jsou pro ně hlavní sezonou. Je otázka, jestli je to ekonomicky nepoloží,“ řekl Libor Uhlík, organizátor trhů a vánočních trhů na Litoměřicku a Českolipsku.

Řada měst už dříve kvůli rostoucímu počtu nákaz koronavirem sama zrušila doprovodný program vánočních trhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám