Hlavní obsah

Spojené státy sužuje pandemie hůře než před rokem

Právo, mcm

Čtyřikrát více nahlášených případů a dvakrát více hospitalizací než loni touto dobou – takový je nyní stav pandemie v USA i přesto, že větší polovina (53 procent) americké populace je plně očkována a další osmina dostala aspoň první dávku vakcíny proti koronaviru.

Foto: Kyle Green, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

V pátek tak činil celostátní sedmidenní průměr téměř 163 tisíc nových případů covidu denně, což je podle listu The Daily Mail nárůst o více než 300 procent oproti loňskému počátku září. Hospitalizováno zůstává nyní přes sto tisíc Američanů, zatímco před rokem jich v nemocnici bylo jen 41 tisíc.

Ve srovnání s loňským zářím je vyšší i počet úmrtí, a to o čtyři pětiny. Útěchou je jen to, že počet mrtvých i hospitalizací roste pomaleji než celkový počet případů. To je přičítáno očkování.

Nejistota i po osmi měsících od startu vakcinace

„Je pravda, že nových případů, hospitalizací a úmrtí je více než loni touto dobou, zejména v jižních státech (USA). To bylo velmi překvapivé, protože nyní máme k dispozici vysoce účinné vakcíny,“ připustil podle stanice CNBC Lawrence Gostin, ředitel Centra Světové zdravotnické organizace pro spolupráci v národním a globálním zdravotním právu.

Nenaočkovaná učitelka nakazila polovinu svých žáků

Koronavirus

Výsledkem je, že Spojené státy – a vlastně celý západní svět – nejsou ani zdaleka tam, kde zdravotníci doufali, že budou, a to i přesto, že uplynulo už více než osm měsíců od zahájení očkování vakcínami, které se chlubily až 95procentní účinností.

„Nyní panuje mnohem větší nejistota. Dynamický vývoj vztahů mezi variantami (koronaviru), vakcínami a neočkovanými lidmi vede k velké nejistotě, pokud jde o to, co přinese podzim. Tím, co mění hru, je varianta delta,“ prohlásila Barbara Taylorová, proděkanka a specialistka na infekční choroby na Texaské univerzitě v San Antoniu.

Unikl virus z laboratoře? Tajné služby odpověděly Bidenovi

Koronavirus

Delta nyní představuje 99 procent všech nových prověřených případů v USA. „Varianta delta nám stále hází klacky pod nohy a myslím, že nejlepší je být opatrný a obezřetný,“ řekla Nusheen Ameenuddinová, pediatrička z Mayo Clinic.

Nastupuje mí

Podle Daily Mailu zůstávají ale počty nových nákaz, hospitalizací i úmrtí pod maximem, jehož USA dosáhly počátkem ledna. Navíc se prý objevují náznaky, že nynější vlna začíná slábnout. Delta tedy už v USA pomalu vykazuje známky vyhoření.

Jenže v Los Angeles a také v Miami se nově prosadila znepokojivá varianta mí. „Odhalení variant jako mí a jejich šíření ve světě podtrhuje, jak je důležité, aby obyvatelé Los Angeles dál přijímali opatření k ochraně sebe i jiných. Právě proto je tak důležité nechat se očkovat a navrstvit tak ochranu,“ řekla Barbara Ferrerová, ředitelka tamního odboru veřejného zdraví.

Mutaci mí zaznamenali o prázdninách i v Česku

Koronavirus

Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tvrdí, že více než čtyři pětiny lidí v USA mají nyní imunitu díky očkování nebo po překonání infekce.

Isaac Bogoch, kanadský expert na infekční nemoci z Torontské univerzity, ale varoval: „Můžeme být svědky periodických vln, dokud nebude dostatečná ochrana na úrovni komunit. Doufejme, že k ní dojde spíše prostřednictvím očkování než v důsledku infekce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám