Hlavní obsah

Slovenský premiér Matovič měl pozitivní test na covid

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Igor Matovič (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) měl pozitivní test na covid-19. Uvedl to server aktuality.sk. Sám premiér to pak potvrdil na sociální síti.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Ode dneška jsem jedním z vás. Z vás, o kterých jsem každé ráno s napětím a strachem očekával zprávu ve svém mobilu ještě před tím, než byly oficiální výsledky,“ uvedl k nákaze Matovič.

„Vánoční svátky jsem měl strávit jako pomocní síla v nemocnici. Teď budou mé plány trochu jiné. Ano, statisticky bych měl přežít bez újmy, ale pokud bych měl možnost obětovat svůj život za život tisíců nevinných obětí, udělám to. Promiňte, prosím. Jsem jako slon v porcelánu a dělám chyby, ale nedokážu se toho zbavit,“ napsal na sociální síti.

Ve středu zasedala slovenská vláda a ve čtvrtek večer se konalo zasedání koaliční rady za Matovičovy účasti. Vicepremiérka Veronika Remišová (strana Za lidi) připustila, že kvůli pozitivním testu premiéra půjde do karantény asi celý kabinet.

Ze slovenské vlády měl covid-19 už také ministr zemědělství Ján Mičovský (65) a v karanténě byl rovněž ministr životního prostředí Ján Budaj (68), protože jeho řidič měl pozitivní test. Pozitivní test měl i lídr opoziční strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Slovensko zavádí zákaz vycházení

Koronavirus

Matovič prosadil začátkem listopadu plošné testování antigenními testy po celém Slovensku. Prvního kola se zúčastnilo 3,6 milionu lidí a druhého kola, které už neproběhlo ve všech okresech, se zúčastnilo 2,1 milionu lidí. Počty infikovaných covidem začaly na Slovensku po plošném testování klesat. „Máme atomovou zbraň proti koronaviru,“ pochlubil se Matovič.

Jeho radost však byla předčasná. Předseda vlády prosazoval také další kola plošného testování před vánočními svátky, ale k tomu už nedošlo. Příčinou byl nedostatek antigenních testů.

Odstup, idiote, vybídl plačtivý Matovič ministra hospodářství Sulíka

Evropa

Matovič vyčítá svému vicepremiérovi a ministru hospodářství, že je včas nenakoupil. Čísla infikovaných začala opět stoupat a země musela na Vánoce zavést lockdown. „Mrzí mě, že máme za ministra hospodářství idiota,“ řekl doslova premiér v Rádiu Expres a vyzval Sulíka, aby ještě do Vánoc podal demisi. Matovič téměř s pláčem obvinil Sulíka, že jsou mu ukradeny životy lidí, kteří umírají kvůli koronavirové pandemii. „Sedm týdnů nakupuje testy? Chápete to?“ kladl otázky Matovič.

Na Slovensku zaznamenali ve čtvrtek rekordních 3991 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 62 lidí. V nemocnicích je 2197 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 152 na JIP a 159 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 146 124 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 1440 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám