Hlavní obsah

Slovenští antirouškaři hromadně vyvolávají rvačky s policií v supermarketech

Aktualizováno

Odpůrci protikoronavirových opatření na Slovensku začali obsazovat supermarkety, kde narušují provoz hromadnou přítomností bez roušek, čekají na policisty a s nimi se následně rvou. Na Facebooku na to upozornila slovenská policie a přidala i odkaz na video z jedné takové strkanice.

Foto: Jojo Hronkovič

Policie SR zasahuje v supermarketu.

Článek

Záběry níže jsou ze čtvrteční rvačky antirouškařů s policií v supermarketu v Piešťanech. Skupina lidí si tam nejprve odmítla zakrýt dýchací cesty, následně se hádala s přivolanými strážci zákona, načež konflikt přerostl ve fyzickou roztržku. Policisté použili donucovací prostředky. Část incidentu kdosi natočil a nahrál na internet.

„Při incidentu byli zraněni dva policisté a jeden muž byl ošetřen v nemocnici,“ uvedla trnavská policejní mluvčí Zlatica Antalová.

Policisté po příjezdu na místo vyzvali skupinu, aby si překryla dýchací cesty nebo opustila prostor prodejny, aby umožnila ostatním zákazníkům nakoupit. „Zároveň členy skupiny vyzvali, aby předložili doklad totožnosti, protože byli podezřelí z přestupku. Členové skupiny však s policií nespolupracovali a chovali se arogantně,“ řekla mluvčí.

Skončili v cele

Pak došlo ke zmíněnému policejnímu zásahu. Vyšetřovatel v této souvislosti zahájil trestní řízení pro přečin útoku na veřejného činitele a výtržnictví. V cele předběžného zadržení skončili tři muži z Nitranského kraje.

Dvě osoby podaly trestní oznámení na policisty pro zneužití pravomocí veřejného činitele. „Nadřízený policistů vyhodnotil, že služební zákrok byl vykonán v souladu se zákonem,“ uvedla Antalová.

Policistů se zastal také ministr vnitra Roman Mikulec. „Absolutně odsuzuji chování lidí, kteří přijdou do obchodu a nedodržují protipandemická opatření, která jsou legitimní,“ nechal se slyšet Mikulec.

Bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER) tvrdí, že policisty k zásahu donutili. „To není v pořádku, pokud policisté mají tlouct lidi za to, že nemají nasazené roušky. Byl jsem vždy na straně policistů, ale teď jsem se na to nemohl dívat. Za dvanáct let vlády SMERu policejní složky nikdy podobným způsobem nezasahovaly,“ zdůraznil Kaliňák.

Případy se množí

Slovenská policie upozornila, že stejný scénář se opakuje stále častěji. „Skupina lidí přijde do prodejny s nasazenými rouškami, platí a pak to přijde. Při placení si roušky sundají a vytáhnou mobily. Po bezvýsledných výzvách obsluhy v obchodě čekají na příjezd policie a zapnou živá vysílání. Lajky se hrnou,” postěžovala si policie na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám