Hlavní obsah

Slovensko zavádí tvrdší opatření. Pokud nezaberou, není vyloučen úplný lockdown

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Slovensku počty pozitivně testovaných na koronavirus i mrtvých nadále stoupají. Příčinou jsou hlavně nové mutace covidu-19, které jsou životaschopnější a nakažlivější. Proto vláda premiéra Igora Matoviče zavádí nová, přísnější opatření. Pokud nezaberou, Matovič nevyloučil tvrdý lockdown.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Matovič celý týden jednal s odborníky o tom, jaká opatření je nutné přijmout, aby se šíření viru zastavilo. Epidemiologové, infektologové, imunologové a virologové poradili premiérovi další kroky.

Na Slovensku se tak zavádí například tzv. covid příplatek, který by motivoval ke striktnímu dodržování karantény všemi členy domácnosti. Jeho přesný popis by měla přinést pondělní tisková konference vlády. Bude také zřízena nonstop linka, na které by občané mohli nahlašovat porušení opatření. Striktně se bude vyžadovat dodržování minimální plochy 15 metrů čtverečních pro jednoho zákazníka v prodejnách. Zlepšit by se měla komunikace obvodních lékařů s pacienty.

Slovenský průkopník léčby ivermektinem: Není náhoda, že naši pacienti žijí

Koronavirus

Zákaz vycházení

Nově bude mezi 20:00 a 01:00 platit obecný zákaz vycházení, výjimkou zůstane například cesta do práce a z ní a k lékaři. Už v současnosti platí v zemi mírnější forma zákazu vycházení, byť lidé i při cestě do zaměstnání potřebují potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus. Omezení volného pohybu nadále nebude platit mezi 01:00 až 05:00.

Pohyb v přírodě bude znovu povolen pouze v rámci okresu, ve kterém obyvatel bydlí.

Slováci tlumí očkování. Chybí vakcíny

Koronavirus

Povinné respirátory

Od 8. března budou zavedeny povinné respirátory FFP2 v obchodních provozech a ve vozidlech městské hromadné dopravy, od 15. března ve všech interiérech. Bude umožněno samotestování zaměstnanců a žáků škol dvakrát do týdne bezplatnými testy. Při vstupu na území Slovenska bude pro pendlery zavedena povinnost negativního testu ne staršího 72 hodin. Od konce dubna bude zavedena aplikace e-karanténa a občané si pak mohou vybrat mezi domácí a státní karanténou.

Pokud se situaci nepodaří dostat pod kontrolu do 21. března, není vyloučeno zavedení tvrdého omezení pohybu, zastavení výroby a celkové uzavření země. „Ano, je to krajní možnost, která připadá v úvahu a po které už sáhlo několik zemí,“ připustil premiér Matovič.

Počet obětí nového druhu koronaviru překročil v uplynulých dnech na Slovensku 7000 a země je na prvním místě v počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na obyvatele. Na Slovensku zaznamenali 1815 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 114 úmrtí. V nemocnicích je 3703 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 318 na JIP a 359 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 308 083 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 7189 lidí. První dávkou bylo očkováno 303 242 a druhou 132 856 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám