Hlavní obsah

Čaputová: Prohráváme, potřebujeme lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý v emotivním projevu vyzvala k zavedení lockdownu pro všechny kvůli zvyšujícímu se počtu lidí s covidem-19. „Potřebujeme přestat šířit bludy, přestat tlachat a poslouchat odborníky. Ti jednoznačně říkají, že je potřeba omezit mobilitu, že potřebujeme lockdown,“ uvedla hlava státu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Čaputová připustila, že jde o nepopulární opatření, je ale podle ní absolutně nevyhnutelné.

„Jsme na tom tak špatně, že toto opatření, které doporučují odborníci, se musí dotknout všech,“ uvedla hlava státu, která připustila, že je to nefér vůči lidem, kteří se chovali zodpovědně, dodržovali opatření a očkovali se.

„Doufám, že až toto nejhorší období pomine, tento jejich zodpovědný přístup bude zohledněn,“ dodala.

Prezidentka konstatovala, že Slovensko boj s covidem prohrává. „Především v tom smyslu, že jsme nejhorší na světě v počtu nově nakažených lidí na milion obyvatel. Nevím, co je potřeba víc slyšet a vidět k tomu, abychom změnili přístup. Co je potřeba víc vidět než přeplněné nemocnice a lidi, kteří umírají na plicní ventilaci a většina se už domů nevrátí,“ uvedla prezidentka.

Slovenský ministr navrhuje lockdown. Aby mohly být Vánoce bez přísných opatření

Koronavirus

Hlava státu poukázala rovněž na vyčerpaný zdravotnický personál. To, co viděla v bratislavské nemocnici v Ružinově, kterou v úterý navštívila, bylo podle ní tragické a hrozné.

„Když jsem mluvila se zdravotnickým personálem, který navzdory obrovské snaze čelí výhrůžkám a nenávisti, mám pocit, že žiju v zemi, které nerozumím,“ dodala Čaputová.

Kubek: Něco se omezit musí. V Česku se nedodržuje vůbec nic

Domácí

Na Slovensku zaznamenali 6739 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 66 infikovaných. V nemocnicích je 3182 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 300 na JIP a 258 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 621 423 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 985 lidí.

První dávkou bylo v zemi se zhruba 5,5 milionu obyvatel očkováno 2 591 618 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 447 128 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám