Hlavní obsah

Šíří se vysoce nakažlivé formy viru, bez očkování by už byly nemocnice plné, říká Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skokové navýšení počtu nakažených potvrzuje zrychlení covidové epidemie, které se projevuje i v dalších evropských zemích. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška vysoce nakažlivé formy viru v dopadu na zdraví nesmírně brzdí očkování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Za úterý přibylo 3246 nakažených, přitom se očekávalo o tisícovku méně. Co to způsobilo? Jak moc je tento vývoj rizikový?

Aktuální scénáře vznikly v polovině srpna podle dynamiky, která tehdy byla. Až do minulého týdne jsme se poměrně striktně vyvíjeli podle realistického scénáře, který ale bohužel předpokládal růst zátěže v populaci. Ty dva tisíce je predikce, která znamenala v průměru 2000 denně včetně víkendů. To by znamenalo, že v těch vrcholových hodnotách přesáhnou čísla i tři tisíce s tím, že by týdenní záchyty překročily 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

Vojtěch: Opět hrozí omezování nemocniční péče

Domácí

To mělo podle realistického scénáře nastat zhruba příští týden, ale nastalo to už teď. Epidemie zrychluje. Při reprodukčním čísle, které teď není vůbec dobré (přes 1,5), a s vysoce nakažlivou formou viru bude zrychlovat dál. Data ani modely mi nedovolují říct nic jiného, než že se musíme připravit na další růst nejen počtu nových případů, ale i počtu hospitalizovaných v dalších týdnech.

Hrozí omezení nemocniční péče?

Nemohu to vyloučit. V některých krajích, kde je zátěž největší – Moravskoslezský, Jihomoravský, Olomoucký, Praha, Jihočeský –, je virová nálož v populaci tak velká, že dochází fakticky k volnému komunitnímu šíření vysoce nakažlivé formy viru. Nelze tedy vyloučit, že velmi silně porostou počty hospitalizací.

Situace se však nedá kopírovat se situací ze začátku roku. Virus v dopadu na zdraví nesmírně brzdí očkování. Kdybychom nebyli naočkovaní aspoň tak, jak jsme, je v tuto chvíli v nemocnicích s těžkým stavem šestkrát až desetkrát víc lidí. Vidíme, že i průběh nákaz, které u seniorních pacientů nastávají po očkování, není dramaticky těžší. Očkování tomu brání, ale bohužel je stále velké množství lidí nenaočkovaných.

Vojtěch se opravil: Respirátor v práci nebude povinný vždy

Domácí

Ještě v pátek jste říkal, že se držíme realistického scénáře. Očekávali jste, že se můžeme přehoupnout do toho rizikového takto rychle?

Počítali jsme s tím, že rizikový scénář může nastat, takže ve všech predikcích je zahrnut. Modely jen počítaly s tím, že se průměrně denně nad 2000 nových případů při tomto objemu testů dostaneme až za týden odteď, tedy ke konci října. Je to tedy o týden zrychlenější.

Může skokový růst nákaz souviset se sněmovními volbami před deseti dny, což je většinou doba, kdy se daná událost může v číslech projevit?

Na tuto otázku jsou schopny odpovědět krajské hygienické stanice, které všechna zatížená místa trasují. Já bych se teď opravdu zdráhal říkat nějaké hypotézy. Tohle jsou místně specifické věci. Na druhou stranu ten skokový růst zdaleka není ve všech regionech.

Jaký podíl nákaz tvoří senioři? Přibylo nákaz výrazně i v rizikových skupinách?

Nakažených seniorů přibývá, ale ne tak prudce jako nákaz v celé populaci. V tuto chvíli ve věkové kategorii nad 65 let máme nějakých 43 záchytů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za týden. Průměr celé populace je přes 100 na 100 tisíc obyvatel za týden.

Z dat ÚZIS vyplývá, že nižší proočkovanost je spíš v příhraničních oblastech. Čím si to vysvětlujete a jak tamní obyvatele motivovat k očkování?

Zde bohužel neumím být optimistou, protože vím, že v řadě těch oblastí se pro očkování dělá první poslední. Jezdí tam mobilní týmy, které tu vakcínu lidem přivezou až domů. Tím padá argument horší dostupnosti. Mrzí mě to. Je to asi nějaký fenomén, který by měl někdo sledovat, protože to není věc jenom jednoho regionu.

A lze tedy podle vás udělat ještě něco víc?

Nebudeme objevovat Ameriku, cestou může být v maximální možné míře zapojit praktické lékaře, protože ti s těmi lidmi žijí, mají s nimi osobní vazby. I starostové v menších obcích mají podobný a významný vliv. Ti pro to díky svým vztahům s místními mohou hrozně moc udělat.

Kdo leží s covidem v nemocnicích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám