Hlavní obsah

Kdo leží s covidem v nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přibývající počty nových případů covidu a s tím související narůstající počty hospitalizovaných osob nabízejí otázku, jak vlastně vypadá složení pacientů v nemocnicích. Převažují lidé bez očkování, přičemž jejich průměrný věk proti očkovaným je výrazně nižší.

Článek

Průměrný věk neočkovaných osob, které byly v jednotlivých dnech od začátku září s covidem hospitalizovány, se pohyboval od 45 do 67 let. Oproti tomu pacienti s očkováním, kteří ve stejném období končili v nemocnicích, jsou v rozmezí průměrného věku 60 až 90 let.

Pro zjednodušení lze konstatovat, že průměrný věk neočkovaných, kteří skončili s covidem v nemocnici, byl 57 let, zatímco průměrný věk osob, které podstoupily vakcinaci a byly s covidem hospitalizovány, se blížil 75 rokům.

V této souvislosti je dobré připomenout, že ve věkové kategorii nad 80 let je plně naočkováno přes 80 procent seniorů, u lidí mezi 70 a 79 lety je proočkovanost dokonce přes 85 procent. Tito lidé vesměs trpí i dalšími zdravotními obtížemi, které zvyšují pravděpodobnost hospitalizace.

Velmi dobře patrný je rovněž věkový rozdíl u pacientů, kteří mají covid a skončí na jednotkách intenzivní péče. I v tomto případě je zjevné, že průměrný věk neočkovaných je výrazně nižší než u očkovaných.

S covidem už opět umírá 10 lidí denně

Domácí

Průměrný věk nakažených, kteří nejsou očkovaní, se od začátku září nedostal přes 30 let, zatímco v případě očkovaných naopak neklesl pod 46 let.

Je tedy zřejmé, že riziko hospitalizace u neočkovaných z vyšších věkových skupin je násobně vyšší než u těch, kteří vakcinaci podstoupili.

Jak lékaři setrvale upozorňují, očkování lidem nezajistí, že se jim nemoc úplně vyhne, ale zásadně snižuje riziko jejího těžkého průběhu, který spolu s dalšími zdravotními komplikacemi může mít pro některé i fatální důsledek.

Vloni touto dobou byla situace mnohem horší

Ve srovnání s loňským rokem je nicméně situace zatím výrazně lepší. Loni bylo k 19. říjnu v nemocnicích 4064 osob a na jednotkách intenzivní péče bylo 634 pacientů ve vážném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám