Hlavní obsah

Sasko chce u českých hranic „zeď“ proočkovaných

Právo, nek

Sasko zahájí plošnou vakcinaci v okresech hraničících s Českem, aby vytvořilo bariéru proočkované populace, která by bránila dalšímu postupu infekce do německého vnitrozemí. V rozhovoru pro televizní stanici ZDF to prohlásil saský premiér Michael Kretschmer s tím, že běžná protiepidemická opatření v příhraničních oblastech už nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Německu

Článek

Podle Kretschmera by kampaň měla začít v okrese Vogtland hraničícím s Karlovarským krajem. Ve Vogtlandu je situace velmi akutní, region hlásí 227 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Celoněmecký průměr přitom činí 69 případů. Registrace pro obyvatele starší 18 let byla spuštěna v pátek.

„Vogtland je region, kde v minulých měsících byla míra nákazy velmi nízká. Pak se ale něco změnilo, konkrétně přenos z Česka, které je oblastí s vysokým výskytem mutací a s incidencí přes tisícovku,“ upozornil Kretschmer.

ČR má v přepočtu jedenáctkrát víc případů za 14 dní než Německo

Koronavirus

„Potřebujeme protipožární zeď, která musí být vytvořena z proočkovaného obyvatelstva, jinak hrozí zavlečení do celého Německa,“ varoval Kretschmer před rozšířením mutací.

Podle něj zde již nelze uspět jen s dosavadními základními pravidly, tedy nošením roušek, odstupy a testováním. „A musíme jednat rychle,“ řekl dále Kretschmer, podle nějž jsou nejpostiženější regiony také na bavorsko-české hranici a na hranici Německa s Francií.

Očkovat by se podle něj nyní mělo zejména ve velkokapacitních centrech, aby vakcinace postupovala dostatečným tempem.

Německo považuje Česko za mimořádně rizikovou oblast s výskytem mutací. Proto minulý měsíc obnovilo stálé kontroly na hranicích, které hodlá podle potřeby prodlužovat.

Německo hlásí třetí vlnu pandemie

Evropa

Německo čelí „třetí vlně“ pandemie

Celé Německo ve čtvrtek ohlásilo za uplynulých 24 hodin 14 356 nových případů nákazy, což je v přepočtu na obyvatele podstatně méně než v Česku, avšak v denním i týdenním srovnání jde o nárůst.

Šéf berlínského Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler proto varoval, že Německo se potýká s „třetí vlnou“ pandemie, přičemž podíl tzv. britské mutace dosahuje už poloviny.

„Jsem velmi znepokojen,“ zdůraznil Wieler, podle nějž je britská varianta koronaviru nejen nakažlivější, ale i nebezpečnější pro všechny věkové skupiny. Wieler nicméně vyjádřil přesvědčení, že když bude očkování pokračovat podle plánu, dostane Německo epidemiologickou situaci pod kontrolu do podzimu. „O tom jsem zcela přesvědčen,“ řekl šéf RKI.

Reklama

Výběr článků

Načítám