Hlavní obsah

S blízkými se potkávají v setkávači

Právo, Radek Plavecký

Emoce přimrazily všechny přítomné k zemi a nikdo ani nedutal. Po padesáti dnech se mohla Jana Šímová opět setkat se svou dcerou a vnučkou. I přes zákaz návštěv v domovech seniorů toto setkání umožnila přizpůsobená stavební buňka přepažená plexisklem, která nyní stojí na nějaký čas před centrem seniorů v Mlékovicích na Kolínsku. Říkají jí setkávač.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jana Šímová a její dcera s vnučkou v setkávači. Mezi nimi plexisklo.

Článek

„Jé! Mamčo, ahoj!“ V prvních chvílích nebyl nikdo příliš schopen mnoho říct, po pár vteřinách už ale všechny tři ženy vesele mluvily o běžných věcech a plánech. „Až to půjde, tak zase pojedeme na chalupu, navařím, všichni se tam sejdeme,“ říkala Lucie Němcová své mamince.

„A tohle jsme ti přivezly, plněné trubičky a nealko pivo, to máš ráda, tak na přilepšenou, i když tady vás rozmazlujou, měli jste i husu, viď,“ smála se žena takřka přilepená k průhledné stěně.

„Přinesla jsem si i kapesníky, až budeme brečet,“ tahala je z kapsy, ale přitom se šťastně usmívala. Vymezený čas si jak klientka domova, tak její dcera a vnučka užily.

Lepší než telefon

Pak přišla řada na další. Manželský pár Kalendových čekal na syna. Takhle se nyní mohou v setkávači střídat senioři, kteří jsou chránění zástěnou, a jejich blízcí je nemohou nakazit. Zákaz návštěv platil k pátku už padesát dní. „Mám nový telefon, tak jsme si volali, ale tohle je lepší,“ libovala si paní Šímová, než se zase vrátila do domova.

Očkování v lednu. První půjdou zdravotníci, senioři a nemocní

Koronavirus

Kontejner na kolečkách do zdejšího areálu ve čtvrtek ráno přivezli zástupci Českého olympijského výboru (ČOV). „Inspirovali jsme se v Holandsku, a protože jsme tyto kontejnery měli připravené k různým akcím spojeným s olympiádou, tak jsme si řekli, že by se teď daly takhle upravit a využít. Už byl v domově seniorů v Říčanech, teď jsme přijeli z Brna a na předvánoční dobu bude tady,“ říkala Veronika Linková z ČOV.

Vedení mlékovického domova Clementas se hned chopilo nabídky a příležitosti a nechalo si sem setkávač dovézt. „Hledali jsme možnost, jak umožnit klientům setkání s blízkými a přitom neporušit pravidla a hlavně je ochránit před nákazou. Telefon a Skype, to je sice dobré, ale ten přímý kontakt to nenahradí,“ podotkla ředitelka domova Andrea Faltysová.

Podle ředitelky testy zatím u nikoho v domově neprokázaly nákazu nemocí covid-19. „V kontejneru je i vytápění, tak nám klienti nenastydnou,“ dodávala s úsměvem. Pokud bude platit zákaz návštěv i v následujících týdnech, mají podle Veroniky Linkové z ČOV zájem i další domovy, například v Mladé Boleslavi nebo Lounech.

Reklama

Výběr článků

Načítám