Hlavní obsah

Růst nákaz si pozvolna podmaňuje i jih Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika týdnech relativně nízkých počtů nákaz koronavirem jich nově přibývá i v jižní Evropě. Zdá se, že tak mizí „opona“, která v poslední době oddělovala sever a střed Evropy, zápasící s další vlnou pandemie, od klidnějšího jihu.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Za poslední týden došlo totiž podle listu The Daily Telegraph ve Španělsku k dennímu nárůstu počtu případů o více než třetinu a v Itálii o pětinu. V první z těchto zemí tak připadá na 208 nových nákaz na každý milion obyvatel, ve druhé 218. Ještě hůře je na tom Francie, kde se za poslední týden zvýšil počet nových nákaz z 378 na milion na 545 na milion.

Ještě před měsícem si Španělsko vedlo velice dobře. S vysokou mírou proočkovanosti a dodržováním pravidel pro nošení roušek se mohlo vyhnout debatám o dalších omezeních, které bouřily v jiných zemích. „Pokud jde o vakcíny, ve Španělsku prostě panuje mezi občany široký konsenzus – řídí se doporučeními vědců,“ tvrdil Salvador Illa, exministr zdravotnictví.

Portugalsko, Dánsko, Gibraltar: Nakažených přibývá, panika se nekoná

Koronavirus

I nyní zůstává počet případů hluboko pod nedávnými vrcholy v severnějších zemích, to je ale malá útěcha. „Nejde to správným směrem. Nevypadá to dobře,“ komentoval situaci na jihu Evropy Martin McKee z London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Madrid sází na roušky

Podle něj může za nárůstem počtu případů stát nástup chladnějšího počasí, který nutí i obyvatele Středomoří k častějšímu pobytu v uzavřených prostorách.

Španělsko zatím sází na nošení roušek. „Chrání nás bez ohledu na to, jaké písmeno řecké abecedy nese příchozí varianta,“ prohlásila ve čtvrtek Carolina Daríasová, španělská ministryně zdravotnictví.

Virus zaútočil, když klesla vzdušná vlhkost, zjistil vědec

Evropa

Francie se zaměřuje na obnovení očkování, včetně přeočkování. Itálie tento týden zavádí „super zelený pas“, který umožní vstup do restaurací, muzeí, kin a na sportovní akce pouze očkovaným či nedávno uzdraveným – nikoli těm s negativními testy. Začne také očkovat děti starší 5 let.

Míra úmrtnosti ve Španělsku a Itálii zůstává relativně velmi nízká, ale také se začala pomalu zvyšovat. Obě země mají vysokou míru proočkovanosti, více než 85 procent dospělých, a posilovací kampaně nabírají na obrátkách. Zároveň se znovu zavádějí omezení ve snaze zabránit průniku nové varianty omikron.

Reklama

Výběr článků

Načítám