Hlavní obsah

Roušky bych zatím neodkládal, říká epidemiolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec kontrol covidových certifikátů nepatří k zásadním opatřením. Větší problém by podle vakcinologa a přednosty Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty UK Marka Petráše byl konec nošení respirátorů.

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Vakcinolog Marek Petráš

Článek

Po vysokých počtech nově nakažených stoupají i hospitalizace. Vláda přesto chystá rozvolňování. Je to adekvátní současnému vývoji?

Do jisté míry kopírujeme postup v jiných státech. Zásadní opatření, jako jsme zažili v době lockdownu, tu nejsou. Nošení roušek podle mě ještě nějakou dobu vydrží.

Přehledně: Jak se v Česku rozvolní opatření

Domácí
Chránit se v exponovaných prostředích, jako je MHD nebo supermarkety, je namístě

Vláda ukončí povinné předkládání covidových certifikátů třeba v restauracích a 18. února skončí i testování ve firmách a školách.

To si umím představit. Nejde o zásadní opatření, spíše dozor. Jen se tím sleduje, jak se situace vyvíjí. Pokud jde o restaurace, tak tady to odpovídá omikronu, který je méně rizikový než předešlé varianty. Vzhledem k tomu, že i očkovaný se může nakazit, myslím, že zrušení tohoto opatření je namístě. U pravidelného testování bych to ponechal na dobré vůli zaměstnavatelů. Některé podniky usoudí, že je pro ně vhodnější sledovat zdravotní stav zaměstnanců.

Zrušte respirátory, už jen škodí, radí odborníci

Koronavirus

Je vhodné kopírovat jiné evropské státy? Přinejmenším s ohledem na nižší proočkovanost obyvatel v Česku.

Neustále diskutujeme o proočkovanosti, ale těch 63 procent je měřeno z desetimilionové populace. Když odečteme děti a dospívající do 18 let, tak se blížíme k 70 procentům obyvatel, kteří mají minimálně dvě dávky, což bych nehodnotil nějak katastroficky. Samozřejmě jsou státy, které jsou na tom lépe. Ale v Portugalsku, kde mají vysokou proočkovanost dospělé populace, se omikronu taky nevyhnuli.

Hrozí, že by po omikronu přišla ještě závažnější varianta vyvolávající těžší průběh?

Všichni si přejeme, aby vývoj směřoval spíš k útlumu. Stále si však myslím, že je dobré být připraven. Je třeba mít připravenou i záložní variantu řešení. To, že se varianty mohou vracet, možné je. U sekvenací se všude píše, že dominuje omikron, ale nikdo nevyloučil, že v pozadí stále cirkuluje delta, možná i dřívější varianty. Proto bych v rámci očkování situaci určitě nepodceňoval právě s ohledem na dřívější varianty viru.

Epidemii koronaviru už svět zřejmě zažil. V roce 1890

Věda a školy

Očkování vůči těmto předešlým variantám zajistí aspoň ochranu proti závažnému průběhu. Třetí dávka je určitě namístě, pokud chceme snížit riziko komplikací. Jestli půjde příroda cestou omikronu a jeho variant, tak máme v podstatě vyhráno. Stále ale musíme být obezřetní. Z modelu chřipky víme, že se původní varianty vracejí.

Covid byste tedy za poražený zatím neprohlašoval.

Ne. Stále potřebujeme vědět víc, jak se bude virus chovat a vyvíjet. Nikdo nedokáže říct, jak to s epidemií dopadne a kolik času to bude ještě vyžadovat. Našlápnuto je ale relativně dobře.

Kdy se rozvolní zbývající opatření? Vláda sleduje 21 kritérií

Domácí

Zmírnění opatření se zásadně nebráním. Bránil bych se ale odhodit hned roušky, to by bylo předčasné. Chránit se v exponovaných prostředích, jako je MHD nebo supermarkety, je určitě namístě. Tam se scházíme bez ohledu na to, jestli o infekci víme. U kulturních akcí není tak jednoznačné, jestli zůstat v roušce nebo naopak udělat větší rozestupy bez roušky. Obojí je možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám