Hlavní obsah

ROK S COVIDEM: Jak pandemie změnila život slavných Čechů

Novinky, ven

Už více než rok žijí všichni obyvatelé České republiky pod více či méně přísnými protikoronavirovými regulemi. Covid-19 nám sebral naše blízké a změnil naše životy. Novinky se zeptaly čtrnácti osobností českého veřejného života na to, jaký podle nich byl a je rok s covidem. Jako druhé přinášíme jejich odpovědi na otázku, jak pandemie změnila přímo jejich životy.

Foto: koláž Novinky.cz, Novinky

Článek

Dagmar Pecková, operní pěvkyně

Foto: Právo

Zřejmě jsem ještě nikdy tolik času nestrávila se svou rodinou. Ale držíme se všichni statečně.

Jiří Strach, scenárista a režisér

Foto: Právo

Nezměnil, jen utvrdil. V pocitu, že lidé nejsou tak dokonalí, jak si nafoukaně mysleli, že naše poznání je stále omezené, když nás dokáže položit jeden virus. A proto bychom měli mít pokoru před přírodou či Pánembohem - je úplně fuk, jak to nazveme...

Daniel Beneš, předseda představenstva společnosti ČEZ

Foto: Právo

Krom přesunu do online prostředí a nutnosti bezchybně zvládnout mimořádnou situaci z pohledu největší energetické společnosti u nás přinesla pandemie i potřebu větší koordinace a komunikace s kolegy z jiných odvětví naší ekonomiky. Jako člen poradního orgánu vlády NERV 2020 jsem společně s dalšími kolegy začal pracovat na hospodářské strategii státu, která by nám všem měla pomoci znovu nastartovat prosperitu a udržet kvalitu života, o kterou stojíme.

Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM

Foto: archív autora

Poslední rok mi pomohl si uvědomit relativitu a pomíjivost našeho bezstarostného bezpečí a jistot. Dramaticky se snížila možnost pracovního cestování, které bylo i díky možnosti operovat a přednášet v zahraničí osvěžující součástí mojí profese. Uvědomil jsem si, že jako lékař mám privilegium, bohužel na rozdíl od mnoha jiných, nadále naplno pracovat a být užitečný svému okolí. Znovu nám připomněl i sílu médií a jak je nezodpovědné, když se je někdo rozhodne manipulovat pro osobní popularitu namísto veřejného zájmu.

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd

Foto: Právo

V pracovní rovině se většina jednání, setkání, odborných konferencí, exkurzí i popularizačních akcí „překlopila“ do online prostředí – a už víme, že mnohé z nich lze tímto způsobem vyřídit efektivněji, rychleji a bez zbytečného cestování. Některé věci ale online vyřídit nelze a chybí čím dál víc.

V osobní rovině, jak je už zmíněno výše, mi chybí osobní setkávání s příbuznými a přáteli, ale jinak se můj život až tolik nezměnil.

Helena Illnerová, biochemička, fyzioložka, bývalá předsedkyně AV

Foto: Právo

Možná ne tak moc. Mám nemocného velmi blízkého člena rodiny, o něhož se starám, a všechny své aktivity jsem utlumila tak jako tak. Ale bez covidu-19 by k nám asi více chodili přátelé a vnoučata a potěšili nás.

Jiří Hrdina, bývalý hokejista

Foto: Právo

Změnil hlavně moje pracovní návyky. Vzhledem k mojí práci skauta (vyhledávání talentů), kdy hodně cestuji po celé Evropě, nyní sleduji všechna utkání na obrazovce počítače a musím říct, že živý zápas nenahradí sebelepší PC.

Jiří Grygar, astronom a astrofyzik, Fyzikální ústav AV ČR

Foto: Právo

Protože jsem 85+, tak jsem musel přijmout home office. Není to úplně to pravé ořechové, ale má to také své přednosti. Nemusím jezdit přes celou Prahu do práce a pak domů, takže ušetřený čas se mi velmi hodí. Doma mě nikdo nevyrušuje, nezvoní telefony a člověk se může lépe soustředit na svou práci. Naučil jsem se využívat telekonferencí, což také není ideální, ale je to aspoň bezpečné před nákazou.

Martina Sáblíková, rychlobruslařka

Foto: Právo

Změnil mi plánování tréninků a celkovou přípravu na sezonu, ze které zbylo kvůli pandemii jen torzo. To ale v porovnání s problémy jiných lidí, které jim covid přinesl, není důležité.

Petr Čech, fotbalista

Foto: Právo

Aktuální situace a vyplývající opatření mají zásadní vliv na osobní i pracovní záležitosti. Dětem se zcela změnil systém vzdělávání, varianty trávení volného času nebo možnosti setkání s kamarády. Profesionální fotbal se musel uzavřít do své bubliny, je zapotřebí ještě výrazně detailnější plánování, logistika i tvorba záložních plánů.

Pavel Kolář, fyzioterapeut

Foto: Právo

Můj život se opět posunul v tendenci mě očíslovat, zařadit, podrobovat kontrole a postupně tak sebrat základní svobody, které jsou logicky spojené s individuální odpovědností vůči druhým.

Aleš Linhart, Předseda České kardiologické společnosti

Foto: archív autora

Pro mě osobně znamenal covid úplnou změnu životního stylu. Doslova mě přikoval na jedno místo, k mé lítosti hodně času před obrazovku počítače a před webkameru. Ta změna je mnohdy velmi nepříjemná, až bolestná. Jako příklad uvedu přednášení pro studenty medicíny – mluvit do obrazovky a mikrofonu, které se tváří stále stejně a není od nich zpětná vazba, je ve srovnání s přednášením či seminářem před publikem velmi trpká zkušenost.

Václav Cílek, geolog, klimatolog, Geologický ústav AV ČR

Foto: Jan Handrejch, Právo

Změny jsou spíš k lepšímu. Užíval jsem si roční období, jak se postupně olisťovaly stromy a pak zase přecházely do zimy. Měl jsem víc času na klidnou, soustředěnou práci a snažil jsem se z nevýhody lockdownu udělat výhodu.

Václav Pačes, biochemik, bývalý předseda AV ČR

Foto: Právo

Sám jsem se nakazil a bylo mi dost mizerně. Znovu si uvědomuji, jak snadno může být lidská společnost ohrožena. Vždyť o virech víme stále ještě málo. A může nás ohrozit pandemie skutečně smrtelného viru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám