Hlavní obsah

WHO doporučuje neléčit covid rekonvalescentní plazmou. Nefunguje to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Plazma lidí, kteří se zotavili z covidu-19, nemá žádný účinek u lidí, kteří ji v boji se stejnou nemocí dostanou. V pondělí to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO), jež zároveň vydala důrazné doporučení, aby lékaři tento způsob léčby u pacientů nevykonávali.

Foto: Novinky

Plazma lidí, kteří covid-19 prodělali, nemocným nikterak nepomáhá.

Článek

„Nebyl zjištěn žádný přínos pro kritické údaje. Rekonvalescentní plazma nezvyšuje šanci na přežití a ani nesnižuje potřebu mechanické ventilace u těžkých případů. Navíc je tento způsob nákladný,“ uvedla WHO.

Organizace připomněla, že je nutné dárce hledat, testovat a následně také krev skladovat či přepravovat.

Odůvodnění opřela o 16 studií s více než 16 tisíci pacienty s mírným, běžným i vážným průběhem nemoci. Výzkum by měl nadále probíhat v rámci náhodných kontrolních studií. Doporučení bylo publikováno v odborném časopise British Medical Journal.

Američané věděli už od února

Už v únoru letošního roku například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) omezil nouzové využití rekonvalescentní plazmy pouze u hospitalizovaných pacientů, u kterých se onemocnění covid-19 projevilo, ale ještě nebylo v nejhorší fázi, a pak také u pacientů s poruchami imunitního systému, u nichž se nemůže vytvořit dostatečné množství protilátek.

„Ukázalo se, že plazma s nízkou hladinou protilátek v boji s covidem-19 není nápomocná,“ uvedl tehdy FDA.

Dobré zprávy z JAR: Omikron možná nebude tak závažný

Zahraniční

Vědecký časopis New England Journal of Medicine minulý měsíc publikoval studii, která zjistila, že rekonvalescentní plazma nezabrání progresu nemoci u vysoce rizikových pacientů, kteří transfuzi podstoupí týden od prvních symptomů. Vliv neměla ani u hospitalizovaných pacientů. Pomohla ale zlepšit zdravotní stav u starších pacientů, pokud byla provedena maximálně 72 hodin od prvních příznaků nemoci.

V Česku ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách už v říjnu roku 2020 nabádalo jedince, kteří koronavirus prodělali, aby šli svou plazmu darovat. Na stránkách stojí, že rekonvalescentní plazma je jednou z možností, jak nemocné s covidem-19 vyléčit.

Při léčbě rekonvalescentní plazmou je odebrána krev člověku, který se zotavil z nemoci a vytvořil si v těle dostatečný počet protilátek. Plazma je následně transfuzí darována pacientovi, u kterého nemoc propukla, s vidinou toho, že se u něj vytvoří dostatečná hladina protilátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám