Hlavní obsah

Praha má výsledky testování žáků. Antigeny odhalily 1100 pozitivních dětí

Kristýna Tomšů, Novinky, Kristýna Tomšů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsledky z pondělního testování pražských žáků antigenními testy ukázaly 1100 pozitivních z celkových 94 tisíc testovaných dětí. PCR testy zatím odhalily 140 případů, uvedla ve čtvrtek ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Praha také zkouší novou technologii k odhalení virové nálože koronaviru v populaci – testování z odpadních vod.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zdeňka Jágrová

Článek

Oproti testování z minulého jara se počet dětí, kterým vyšel pozitivní PCR test, rapidně zvýšil. Z jarních 35 tisíc testovaných dětí bylo pozitivně testovaných jen 15, uvedl ve čtvrtek pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Praha se snaží najet na britský systém „test to stay”, který spočívá v tom, že jsou do karantény posíláni jen PCR pozitivní žáci a ostatní děti jsou místo karantény každý den testovány.

„Britská data ukazují, že právě tento systém, pokud by bylo kontinuální každodenní testování, je stejně bezpečný jako systém posílání dětí do karantény,“ řekl Šimral. Ve středu tento systém podpořila i skupina MESES.

Bude hůř, vláda musí reagovat, tvrdí MeSES a navrhuje opatření

Koronavirus

„Děti jsou testovány antigenním testem. Pokud jsou pozitivní, vyřadí se z kolektivu a počká se na rodiče. Ti jdou s dítětem na PCR test, a když je pozitivní, dítě jde do karantény. Ostatní děti omezovány nejsou, protože se potkaly pouze v pondělí ráno,“ vysvětlila Jágrová.

Šimral dále uvedl, že chce jednat s kandidátem na ministra školství Petrem Gazdíkem o tom, jak podpořit PCR metodu na celostátní úrovni.

Také plánuje jednání s pražskými vysokými školami ohledně očkování na kolejích, kam by chtěl poslat očkovací týmy.

Odpadní vody mohou předvídat vývoj pandemie

Praha také spolupracuje s Pražskými vodovody a kanalizacemi, městskou částí Praha 9 a Vysokou školou chemicko-technologickou na testování virové nálože v odpadních vodách.

Jan Bartáček (VŠCHT), který vede tým zkoumající virovou nálož koronaviru v pražských kanalizacích, uvedl, že chemici používají při testování vod PCR metodu jako u klinického testování.

EMA začala s vyhodnocováním vakcíny od Moderny pro děti od 6 do 11 let

Koronavirus

„Zásadní rozdíl je, že my se potýkáme s podstatně zředěnějším vzorkem, kde je menší množství virové RNA. A musíme ho dost složitě a zdlouhavě zakoncentrovávat,“ přiznal Bartáček.

Od léta 2020 se touhle metodikou zabývají konzistentně v rámci projektu Technologické agentury ČR, za tu dobu sledovali především kanalizace v Praze.

Zjistili, že data z odpadních vod relativně odpovídají počtu nakažených a že mohou předvídat vývoj pandemie.

Přibližně před měsícem totiž přišli na to, že situace v Praze je mnohem horší, než jak se zdálo z oficiálních dat, dnes už se data poměrně shodují.

Testování ve spolupráci s Prahou 9 probíhalo od 1. září, kdy chemici dvakrát týdně odebírali vzorky ze sedmi škol. „Jedná se o pilotní projekt, a pokud by se měl rozjet, je potřeba masivní podpora ze strany státní správy,“ řekl Bartáček.

Školáci se otestovali, i když nemuseli

Domácí

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) ke spolupráci uvedl, že když se v srpnu dozvěděli, že se nebude testovat PCR testy, tak se domluvili s VŠCHT a PVK na testování odpadních vod. V půlce října už věděli, že ve školách virová nálož narůstá.

„Tam, kde máme pozitivní měřák, tak děláme ihned PCR testování, aby se ta data z kanalizací dala spárovat s těmi konkrétními jedinci ve školách,“ řekl k tomu.

Jejich cílem prý není testovat za každou cenu, ale pouze tam, kde mají pozitivní vzorek z odpadních vod. To podle něj ušetří spoustu prostředků.

Jágrová: Hygienici nedělají nic jiného než trasování

Hygienička Jágrová se též vyjádřila k výsledkům testů z celé Prahy. Z předběžných výsledků z týdnu od 1. do 7. listopadu bylo údajně pozitivních 553 žáků, 69 učitelů a v karanténě bylo 6,5 tisíce dětí.

Zdůraznila, že se hygiena snaží postupovat individuálně a nedávat do karantény celé třídy. Počet případů je ale podle ní obrovský.

Vláda chystá plošné testování ve školách

Domácí

„V tomhle týdnu jsme řešili výskyt na 300 školách, my na to máme 20 pracovníků běžně, je tedy zcela evidentní, že to nejsme schopni zvládnout,” uvedla Jágrová.

„Byť jsme navýšili počet pracovníků, všichni zaměstnanci už nedělají nic jiného, než že trasují, pokud neodpovídají panu Landovi. Takže je to složité,“ glosovala situaci.

Dále upozornila, že by bylo dobré, kdyby se rodiče podívali na to, jak vypadá sebetrasovací formulář, což je podle ní jednoduchá pomůcka, která urychlí to, že se dostanou ke konkrétním informacím, jak se chovat při pozitivním testu svého potomka.

Reklama

Výběr článků

Načítám