Hlavní obsah

Rakouští politici se uprostřed lockdownu bavili na galavečeru televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko je v přísné uzávěře, ale celebrity, prominenti a politické špičky, mezi nimiž nechyběl ani tamější prezident Alexander van der Bellen či kancléř Alexander Schallenberg, si užívali na galavečeru televize ORF, píše server deníku Krone.at. V zemi jsou přitom až do 13. prosince zrušené všechny kulturní akce, jsou zavřené restaurace a lidé mohou pouze do zaměstnání, na nákup a procházku, připomíná server.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Zavřené vánoční trhy u svatoštěpánského dómu v centru Vídně

Článek

Bez roušek a bezpečných rozestupů se stovky hostů ve středu večer bavily, zpívaly a tančily na galavečeru televize ORF pro charitativní organizaci Světlo v tunelu. Sociální sítě vzápětí zaplavila vlna rozhořčených a naštvaných reakcí Rakušanů.

Mezi prominentními hosty byli totiž i ti členové vlády, kteří naléhali na obyvatele, aby byli obzvláště disciplinovaní. Jde o kancléře Schallenberga či vicekancléře Wernera Koglera, který chtěl nedávno „utáhnout otěže“.

Generální ředitel ORF Alexander Wrabetz se v předtuše negativních reakcí snažil tvrdit, že se v televizi neslavilo, ale „sbíraly finance pro dobrou věc“.

„Je to show, ale ne pro lidi, kteří tam jsou, ale pro publikum, které sedí doma v hojném počtu,“ tvrdí Wrabetz.

Na jeho slova reagoval jeden z uživatelů Twitteru, který vystupuje pod jménem Inside JA Josefstadt. „Líbí se mi tahle show a je důležité, že se koná. Ale politici měli poslat peníze, a ne tam celý večer slavit.“

Mina T. napsala: „Lockdown je pro všechny? Proč se galavečer neodložil? Není o nic důležitější než svatby, maturitní plesy a podobně. Špatný vzor, pro tento klastr by neměl být žádný plicní ventilátor.“

Pod hrozbou odnětí svobody. V Rakousku bude očkování proti covidu povinné

Zahraniční

„Kážou vodu a pijí víno. Faux pas vůči všem, kteří dodržují opatření,“ píše další uživatel sítí pod zkratkou EdH.

„Vánoční trhy zrušené, podnikání omezené, fotbalové stadiony, restaurace zavřené. Žádné večírky, žádné festivaly, žádné výjimky. Kromě ORF a top 100, kteří mluví o ‚utahování otěží‘,“ dodal.

Veškeré porozumění je ztraceno, tvrdí uživatel. Podle jeho názoru se takhle nejedná s lidmi, „od kterých už skoro dva roky vyžadujete dodržování přísných pravidel“.

Uživatel pod pseudonymem Rovnost napsal: „Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá zvířata jsou si rovnější – citát z Farmy zvířat od George Orwella jako vysvětlení nerovnosti ve společnosti.“

Rakouský paradox. Uzávěra nezastavila vleky

Zahraniční

Mluvčí ORF tvrdí, že všichni účastníci galavečera se museli prokázat potvrzením (očkování nebo prodělání nemoci) a byli také testováni.

Pius Strobl, který má na starosti akce kolem organizace Licht ins Dunkel, tvrdil, že tři ministři museli jít do centra ORF pěšky, protože všichni návštěvníci museli být předem registrováni, ale řidiči ministrů registraci neměli.

Podle ORF se během galavečera vybralo 3 372 150 eur (86,5 milionu korun), která budou rozdělena na sociální projekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám