Hlavní obsah

První den v respirátorech: Lidé jsou ukáznění, ale stěžují si na cenu

Novinky, ven, kl, loš

V MHD, obchodech či ve veřejných budovách a místech musí mít lidé od čtvrtka nasazený respirátor alespoň třídy FFP2, popřípadě nanoroušku či dvě chirurgické roušky na sobě. Lidé, které Novinky oslovily, s nařízením vesměs souhlasí. Zejména senioři však poukazují na to, že jsou pro ně respirátory příliš drahé.

Povinné respirátory v mhdVideo: Novinky

 
Článek

„Myslím si, že je to v pořádku, když můžeme udělat něco pro svoji ochranu a ochranu ostatních, tak je to minimum,“ přitakává novému nařízení žena, která ve čtvrtek ráno nakupovala v jednom z pražských hypermarketů.

Starší muž v témže obchodě však poukazuje na řádově vyšší cenu respirátorů než klasických roušek. „Je to šíleně drahé, pro důchodce je to katastrofa. Můžu to dodržovat, ale je otázka, kolik jich spotřebuju měsíčně a jestli to vydržím finančně,“ neskrývá obavy. Respirátor odpovídající třídy má však v obchodě řádně nasazený.

Dvě chirurgické roušky na sobě nedávají smysl, míní odborníci

Koronavirus

Dodržování nařízení kontroluje u vchodu ochranka obchodu. „Zatím vidíme, že respirátory nosí,“ oceňuje zodpovědnost zákazníků mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. „V případě, že by někdo neměl odpovídající ochranu, tak ho na to ostraha upozorní, aby si ji pořídil. Je tady například automat s respirátory,“ ukazuje směrem ke vchodu do hypermarketu.

Zatím prý nemuseli řešit případ, že by si i přes upozornění zákazník odmítl respirátor nasadit. „V takovém případě by situaci řešila policie,“ vysvětluje mluvčí postup.

Respirátory v obchodechVideo: Novinky

Ukáznění byli ve čtvrtek i cestující v pražské MHD. „Upozorňujeme na nové opatření prostřednictvím hlášení v metru a ve vozech, máme i samolepky a plakáty v prostorách MHD,“ vysvětluje mluvčí pražského Dopravního podniku Aneta Řehková. Naopak řidiči ani revizoři prý pravomoc upozorňovat na prohřešky, či dokonce vymáhat dodržování nařízení nemají.

„Naše zaměstnance ani neinstruujeme, aby cestující upozorňovali, aby nedošlo ke zbytečnému kontaktu a konfliktu. Upozornit a pokutovat může pouze policie,“ dodává.

Respirátory na školách? U nejmenších se s nimi nepočítá

Věda a školy

Jak však připouští mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová, i pro ně je obtížné na první pohled rozeznat, zda má člověk pomůcku v odpovídající nařízené kvalitě, tedy respirátor třídy FFP2, popřípadě KN 95, nebo certifikovanou nanoroušku.

„Proto jsme oslovili ministerstvo zdravotnictví, aby nám vysvětlilo, jak mají strážníci na ulici konkrétně postupovat,“ říká Seifertová s tím, že v prvních dnech se budou strážníci soustředit hlavně na to, aby lidé měli alespoň nějakou ochranu dýchacích cest. Před pokutami by také zprvu měli dávat přednost domluvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám