Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

– Praha

Od pondělí 1. listopadu dojde k dalšímu zpřísnění opatření. Týkat se bude testů i potvrzení o bezinfekčnosti. Novinky přináší seznam změn přehledně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Co se změní:

  • Zdravotní pojišťovny již nebudou hradit preventivní testy na koronavirus. Existovat budou ale výjimky, mít ji budou mít například děti do 18 let. Hradit budou pojišťovny dále testy také těm, kteří mají příznaky koronaviru a k testu je indikuje lékař nebo je na něj pošle hygiena. Zdarma je budou mít i ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat a lidé plně očkovaní či rozočkovaní. Cena testů je zastropovaná na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní test. 
  • Testy budou mít současně kratší platnost. PCR testy tři dny místo dosavadního týdne a antigenní test jeden den místo dosavadních tří dnů. 
  • Děti do 12 let nebudou potřebovat doklad bezinfekčnosti. K návštěvě kroužků nebo například restaurace či divadla tak nepotřebují test ani doklad o prodělání nemoci. Dosud toto pravidlo platilo pro děti do 6 let. 
  • Provozovatelé restaurací či barů budou kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti. Mezi to se počítá potvrzení o testu, očkování či prodělání koronaviru. Pokud certifikát nebude platný, restaurace by neměla službu poskytnout. Hosta není třeba kontrolovat u vchodu, stačí, až když se usadí. Bezinfekčnost nebude třeba kontrolovat při odběru jídla s sebou a ani v restauracích v obchodních centrech.
  • Neočkovaní žáci se budou testovat v osmi regionech, kde je nejhorší epidemická situace, a to v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Neočkovaní učitelé budou muset nosit při výuce respirátory. Výjimku mají učitelé ve školkách a zaměstnanci v dětských skupinách.

Zájem o očkování stále roste. Lidé chodí i pro první dávky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám