Hlavní obsah

Praha 9 chce děti zpátky do škol. Podává žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, jejímž cílem je zrušení mimořádných opatření tak, aby se do škol mohly vrátit děti negativně testované na covid, podává Praha 9. Uvedla to radní Jana Nowaková Těmínová (TOP 09/STAN).

Foto: Mapy.cz

Radnice Prahy 9 ve Vysočanech

Článek

„Bránit dětem chodit do školy je nejen proti zdravému rozumu a názoru odborníků, ale i v rozporu se zákonem,“ konstatovala Nowaková Těmínová s tím, že mimořádná opatření ve školách a školkách jsou vydávána podle zákona o veřejném zdraví, podmínkou je to, že se práva omezí jen v nezbytně nutném rozsahu.

„A právě zde je porušen zákon. Je nepochybné, že ministerstvo zdravotnictví práva omezilo nad míru větší zcela bezdůvodně,“ upozorňuje. Aby se nešířila infekce, je zajištěno testováním a nošením roušek.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

Obec se domáhá zrušení těch částí mimořádných opatření, která zakazují dětem přítomnost ve škole a nařizují rotaci na 1. stupni. K žalobě se připojily některé školy, rodiče, odeslána by měla být ve středu večer.

Podle předsedkyně magistrátního výboru pro výchovu a vzdělání Mariany Čapkové (PS) je tento krok vyústěním mnoha apelů, které zástupci města vysílali k ministerstvu školství a zdravotnictví a jež zůstaly zatím bez odezvy. Pokud by se všechny děti vrátily do škol, za ideální pak považuje čtyřdenní cyklus s testováním v pondělí.

Antigenní testy jsou stejně spolehlivé jako PCR. V Praze 9 odhalily minimum nakažených školáků

Koronavirus

Praha 9 testuje školáky nejen antigenními testy, které považuje za málo účinné a nepříjemné pro děti, ale zvolila i neinvazivní PCR ze slin. „Naše testování potvrdilo, že se covid v Praze 9 vyskytuje minimálně a v dětské populaci v podstatě není. Ukazuje se, že není důvod neotevřít školy, školky,“ řekl starosta deváté části Tomáš Portlík (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám