Hlavní obsah

Podcaster Joe Rogan tvrdí, že se vyléčil ivermektinem

Novinky, drk
Washington

Pořad amerického komika Joea Rogana má každý měsíc na 190 milionů stažení, jde vůbec o nejpopulárnější podcast na světě. V průběhu pandemie na sebe moderátor několikrát upozornil zavádějícími výroky ohledně roušek a očkování. Když se pak zkraje září nakazil koronavirem, oznámil, že si mezi jinými léky nasadil ivermektin – navzdory tomu, že lék není pro léčbu covidu-19 schválen. Za propagaci údajných „šíleností a babských rad“ se na něj strhla kritika.

Foto: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports, Reuters

Joe Rogan

Článek

„Propaguje takové šílenosti, takové ty babské rady a recepty předepsané internetem. Měl by mít více rozumu,“ posteskl si minulý týden ve vysílání stanice CNN její vědecký expert, doktor Jonathan Reiner.

V úterý Rogan natočil první epizodu svého podcastu po nemoci a nezakrýval své rozhořčení s tím, jak americká média jeho příběh podala.

„Oni si prostě vymýšlí. Furt opakují, že se léčím odčervovačem pro koně. Přitom jsem ho (ivermektin) normálně dostal od lékaře. (...) Musí přece vědět, že lžou,“ rozčiloval se Rogan v poslední epizodě pořadu na adresu televize CNN.

Postěžoval si, že některá média údajně záměrně zamlčovala, že se z covidu-19 vyléčil. Zažertoval, že by třeba CNN mohl zažalovat.

Ivermektin pro koně neberte, apeluje FDA

Ve Spojených státech je ivermektin známý především ve veterinární medicíně, existují ale i formy určené pro lidi k léčbě parazitárních onemocnění. Za objev ivermektinu získali Satoši Ómura a William C. Cambell v roce 2015 Nobelovu cenu.

Minulý rok australští vědci zjistili, že v poměrně vysokém množství vykazuje protizánětlivé schopnosti. Někteří lékaři ho proto experimentálně nasazují i pacientům s covidem-19, oficiálně ale schválen v této indikaci není.

Primář Rezek: Po první stovce pacientů cítíme, že ivermektin pomáhá

Koronavirus

V České republice má největší zkušenost s ivermektinem Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, která ho podala 150 pacientům. Výsledky „naznačily pozitivní efekt“.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) před několika měsíci vydal varování, aby lidé nepožívali ivermektin pro koně, protože obsahuje zvýšenou dávku, která je pro člověka nebezpečná. Navzdory tomu počet Američanů předávkovaných ivermektinem rekordně narostl.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pacienti předávkovaní ivermektinem trpí gastrointestinálními příznaky, jako je nevolnost, zvracení a průjem. Při nesprávném dávkování se rovněž může projevit hypotenze, ztráta vědomí nebo halucinace.

Hnedka mi bylo líp, tvrdil Rogan

Řada odborníků v průběhu pandemie apelovala na celebrity, které mají zejména mezi mladými velký vliv, aby svoji pozici využívaly k osvětě a nikoli k šíření nepodložených informací.

Nejsem doktor, jsem zas*anej imbecil, který komentuje zápasy v kleci. Jsem přisprostlý komik, který je většinu času opilý, beru testosteron a kouřím hodně trávy. Nejsem žádný vážený zdroj informací, a to ani sám pro sebe.
Joe Rogan, americký podcaster

Rogan o ivermektinu tvrdil, že je účinný proti virům, což dokládal citací předsedy Tokijské lékařské asociace, který doporučil tamním lékařům tento lék používat. Japonská vláda návrh odmítla a ivermektin i nadále neuvádí jako oficiální léčbu covidu-19.

Dále naznačil, že věří tomu, že se výrobci vakcín snaží vykreslit lidi, kteří covid-19 léčí ivermektinem, jako „blázny“.

Myslím, že povětšinou je očkování bezpečné. Opravdu. Ale pokud vám je 21 let a zeptáte se mě, jestli se máte nechat naočkovat, pak říkám, že ne.
Joe Rogan, americký podcaster

„Skutečně bláznivé je to, jak moc se můj stav zlepšil. Bylo mi líp fakt hrozně rychle,“ řekl Rogan. Nutno ale podotknout, že přiznal, že k léčbě použil i další medikamenty, mimo jiné monoklonální protilátky.

Účinnost ivermektinu začala zkoumat Oxfordská univerzita

Koronavirus

Nejsem antivaxxer, ale mladí ať se neočkují

Není to ale poprvé, co na sebe Rogan v průběhu pandemie upozornil. V jedné ze svých dubnových epizod se zamýšlel nad tím, jestli má smysl, aby se mladý zdravý člověk nechat očkovat proti koronaviru. „Myslím, že povětšinou je očkování bezpečné. Opravdu. Ale pokud vám je 21 let a zeptáte se mě, jestli se máte nechat naočkovat, pak říkám, že ne.“

Proti jeho slovům se okamžitě ohradila vědecká komunita v čele s předním americkým imunologem a poradcem prezidenta Anthonym Faucim. Tehdy už byla vakcína doporučena pro všechny lidi nad 16 let a Fauci připomněl, že očkováním mohou mladí výrazně omezit šíření viru v populaci a předejít tak zbytečným úmrtím.

Rogan tehdy uvedl, že mu kritika přijde nefér, a zdůraznil, že v žádném případě není antivaxxerem, tedy zarytým odpůrcem očkování. „Nejsem doktor, jsem zas*anej imbecil, který komentuje zápasy v kleci. Jsem přisprostlý komik, který je většinu času opilý, beru testosteron a kouřím hodně trávy. Nejsem žádný vážený zdroj informací, a to ani sám pro sebe,“ bránil se.

Pár měsíců nato se ale zase postaral o kontroverzi, když se ve vysílání hádal s americkým komikem Billem Burrem o tom, jestli má smysl nosit roušky. Svoje argumenty podkládal zastaralými vědeckými informacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám