Hlavní obsah

Pod tisíc nakažených denně až v polovině prosince, tvrdí Prymula

ČTK, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud zůstanou současná opatření proti šíření koronaviru v platnosti, na méně než tisíc potvrzených případů nákazy denně se Česko dostane kolem 14. prosince. V diskusním pořadu televize Prima to řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Pokud by se začala opatření v nejbližší době rozvolňovat, vrátí se podle něj Česko rychle k vysokým počtům nakažených.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Roman Prymula

Článek

Epidemie sice zbrzďuje, ale zatím není jasné, zda dostatečně intenzivně. „Pokud si to prostým okem nahlédneme a spočítáme, tak pokud by vydržela síla opatření, která máme, tak v podstatě jsme schopni říci, že pod 1000 případů se dostaneme někdy kolem 14. prosince,“ řekl.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že nynější opatření mají sílu epidemii zbrzdit, nikoli zastavit. Jím vedená organizace už dříve vyzývala k jejich dalšímu zpřísnění. Nepodařilo se podle něj ochránit zranitelné skupiny obyvatel.

S nikým se nestýkejte a nikam nechoďte, nabádá kancléř. Rakousko zavádí přísnou uzávěru

Koronavirus

V Česku přibylo v sobotu 4199 potvrzených případů koronaviru, nejméně v tomto týdnu. Ve volných dnech se ovšem méně testuje. Proti minulé sobotě je nárůst případů nižší o zhruba 3500. Aktuálně nemocných je 129 788 a většina má mírný průběh nemoci. Do statistik přibylo od večerní aktualizace dalších 53 úmrtí, počet zemřelých s covidem-19 od počátku epidemie se tak zvýšil na 6058.

Stal se zázrak? V Madridu klesají počty nakažených navzdory nočnímu životu

Koronavirus

Podle Kubka je počet testů nedostatečný, proto mají úřady zkreslené údaje. Základní příčinou nižšího počtu je podle něj to, že epidemie se v současnosti šíří víc na venkově. Ukazuje se podle něj, že v ČR je dvojí zdravotnictví - ve velkých městech je zdravotní péče mnohem lépe dostupná než na venkově.

Kubek se obává, že současný ministr zdravotnictví podlehne tlaku kolegů ve vládě a začne s rozvolňováním příliš brzo. Varoval, že pokud se začátkem prosince otevřou nákupní centra, může již po Novém roce nastat velký problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám