Hlavní obsah

Pfizer zahájil klinickou studii vakcíny zacílené přímo na omikron

Společnosti Pfizer a BioNTech v úterý oznámily začátek klinických testů pro aktualizovanou verzi vakcíny proti covidu-19. Ta by měla poskytnout vyšší úroveň ochrany vůči aktuálně dominantní variantě omikron. Informovala o tom televize CBS News.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcína od Pfizeru

Článek

Z dostupných údajů sice vyplývá, že posilovací (booster) dávka vakcíny od Pfizeru je efektivní při neutralizaci omikronu, výrobce chce být ale připraven na situaci, že imunita odezní.

„Ačkoli současný výzkum a data ukazují, že posilovací dávky nadále poskytují vysokou úroveň ochrany před závažným onemocněním a hospitalizací způsobenou omikronem, uvědomujeme si, že je třeba být připraveni, že by tato ochrana postupem času slábla, a že se budeme muset v budoucnu kromě omikronu vypořádat i s dalšími variantami," uvedla v prohlášení Kathrin Jansenová, vedoucí výzkumu a vývoje vakcín společnosti.

Tableta proti covidu Paxlovid je účinná proti omikronu

Amerika

Studie se zúčastní až 1420 dobrovolníků ve věku 18 až 55 let, kteří budou rozděleni do tří kohort.

Podle stanice CBS bude první skupina čítat ty účastníky, kteří už v sobě mají dvě dávky původní vakcíny od Pfizeru. V rámci studie pak obdrží buď jednu, nebo dvě dávky vakcíny proti omikronu.

Pfizer pro Novinky: Vakcínu už upravujeme

Koronavirus

V další skupině pak budou lidé, kteří už mají tři dávky původní vakcíny a nyní si nechají vpíchnout další buď původní, nebo aktualizovanou verzi.

Poslední skupinou budou dosud nenaočkovaní lidé, kteří obdrží tři dávky upravené verze proti omikronu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám