Hlavní obsah

Polovina krajů je na pátém stupni, PES už ale nikoho nezajímá

Novinky, jas

Polovina krajů se aktuálně nachází svými indexy rizika v nejhorším pátém stupni protiepidemického systému (PES). Ten se sice celorepublikově drží již nějakou dobu na hodnotách odpovídajících čtvrtému stupni, nicméně ministerstvo samo přiznává, že údaje nejsou směrodatné a nastavená opatření nefungují.

Článek

Na úrovni pátého stupně jsou všechny kraje v Čechách s výjimkou Prahy (63) a Jihočeského kraje (61).

Situace se v posledních dnech rychle mění a například Karlovarský kraj, který měl na počátku února index 93, se aktuálně dostal na 79 bodů a není již nejhorším regionem. Na této pozici jej vystřídal sousední Plzeňský kraj (83).

Nejlépe je na tom momentálně Zlínský kraj s indexem 57. Jako jediný je tak na úrovni třetího stupně.

Jsme na hraně, hrozí katastrofa, varují Blatný s Babišem. Hospitalizovaných ale výrazně ubylo

Domácí

Denně zveřejňovaný index nicméně není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní relevantní a resort se jím neřídí. To může být pro občany matoucí, stejně jako tvrzení ministra, že nemocnice jsou na hraně kapacit, ačkoliv v nich je výrazně méně lidí než loni listopadu či na počátku letošního roku. Reprodukční číslo se ale v posledních dnech pohybuje mírně nad 1,0, což znamená, že nákaza neustupuje. Odborníci navíc varují před šířící se tzv. britskou mutací, která je nakažlivější a může číslo R ještě navýšit.

Ministr ve čtvrtek přiznal, že opatření proti šíření epidemie nefungují.

Zůstaňte doma, vyzval Čechy Blatný

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám