Hlavní obsah

Británie schválila vakcínu proti koronaviru od firmy AstraZeneca

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Britský lékový úřad schválil ve středu k použití vakcínu proti koronaviru, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca, uvedl ve středu list The Financial Times.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

AstraZeneca ve středu ráno uvedla, že britský Regulační úřad pro léky a zdravotnické produkty dal souhlas s použitím vakcíny v nouzi. Schválení vakcíny posiluje naděje, že miliony Britů mohou být očkovány v nejbližších měsících. V zemi se totiž šíří nakažlivější mutace koronaviru SARS-CoV-2 označovaná jako VOC2020-12/1. V současné době leží v anglických nemocnicích rekordní počet pacientů s covidem.

První dávky oxfordské vakcíny jsou už připravené k podání a během několika dní by jich měly být k dispozici čtyři miliony, uvedl list The Guardian. Dodal, že dostupnost by mělo usnadnit, že se vakcína vyrábí ve Spojeném království.

Stanoven byl i způsob očkování dvěma dávkami, které musejí následovat v odstupu čtyř až 12 týdnů.

Británie prodlouží dobu mezi první a druhou dávkou

Londýn se rozhodl prodloužit lhůtu mezi podáním první a druhé dávky vakcíny. Ta u obou zatím schválených preparátů činí 21 až 28 dní. Britské ministerstvo zdravotnictví umožní druhou dávku odsunout až na 12 týdnů, aby se podařilo podat první dávku co nejvyššímu počtu lidí.

„Při studiu důkazů o obou vakcínách od BioNTechu/Pfizeru a od Oxfordské univerzity/AstraZeneca doporučil Společný výbor pro očkování a imunizaci, že prioritou by mělo být dát co nejvíce lidem v rizikových skupinách první dávku místo poskytování dvou dávek v co nejkratší době. Každý dostane druhou dávku, a to do 12 týdnů od první,” uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Svět čeká na hlavní zbraň proti covidu. Vakcínu od AstraZenecy dostane nejvíc lidí

Domácí

Spojené království si objednalo 100 milionů dávek této vakcíny, EU dalších 400 milionů a USA 300 milionů. Země plánuje objednat celkem 357 milionů dávek koronavirových vakcín od různých firem.

Lepší skladování, mnohem nižší cena

Vakcína využívající adenovirový nosič je o něco méně účinná než mRNA vakcíny od Pfizeru/BioNTechu a Moderny, ale dá se skladovat při teplotě mezi dvěma až osmi stupni, tedy v běžné lednici. Preparát od Pfizeru se skladuje při –70 stupních. Účinnost oxfordské vakcíny se pohybuje mezi 62 až 90 procenty, zatímco mRNA vakcíny mají efektivitu kolem 90 procent.

U největší skupiny 11 636 lidí měla účinnost 62 procent, v menších podskupinách pak až devadesát. To se týkalo i skupiny 2741 osob, které dostaly první dávku poloviční. Nebyli v ní ale výrazně zastoupeni starší lidé.

Oxfordská vakcína čelí problémům, bude se znovu globálně testovat

Koronavirus

Oxfordská vakcína ale ve sto procentech zabránila těžkému průběhu nemoci a je výrazně levnější, jedna její dávka vyjde na tři až čtyři dolary (méně než sto korun). Vakcína od BioNTechu je sedmkrát dražší.

Pfizer vydělá na vakcíně miliardy, má ji sedmkrát dražší než AstraZeneca

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám