Hlavní obsah

Omikronu může být na Moravě mnohem víc. Testy ho někde nerozpoznají

Počet lidí nakažených novou variantou koronaviru omikron na jižní Moravě může být mnohem vyšší. Právo zjistilo, že při testování na základní škole v Adamově, kde se minulý týden vyskytly dva případy, antigenní testy odhalily několik dalších pozitivních dětí.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokud jim ovšem následující testy PCR provedly laboratoře, které neumějí rozlišit mutace koronaviru, může se stát, že o nákaze novou mutací nevědí.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veroniky Plaché vlastní laboratoř nemocnice potvrdila šest případů.

„Dva z nich byli naši zaměstnanci a další dva jsou jejich rodinní příslušníci. Další dva případy, které s nákazou našich zaměstnanců nijak nesouvisí, byly ve škole v Adamově,“ řekla Plachá s tím, že nakažení mají zatím jen lehký průběh.

Omikron se zabydluje i u nás. Mohl se šířit na turnaji vodního póla v Brně

Koronavirus

„Naše laboratoře mutaci omikron jednoznačně identifikovaly na základě diskriminační PCR metody, nyní si vzorky ještě sami sekvenujeme, což je ovšem časově i finančně značně nákladnější metoda,“ vysvětlila Plachá.

Chtějí vysvětlení

„Problém je v tom, že jen asi 30 procent laboratoří dokáže diskriminační metodou mutace odhalit, zbylé to dělají tak, že podle nařízení dávají deset procent vzorků do laboratoří, kde se přesnější metoda dělá,“ dodala.

Laboratoře postupují například tak, že každý desátý den odvezou vzorky k přesnějšímu zkoumání.

Vědci odhalili maskovanou verzi omikronu

Svět

Varianta omikron se tak může dlouhé dny šířit zcela bez povšimnutí.

Ředitel adamovské základní školy Stanislav Tůma přiznal, že po zprávách o omikronu se znepokojení rodiče dožadovali vysvětlení.

„Mohu potvrdil vaši informaci, že pozitivních dětí při pondělním testování bylo víc. Nemohu poskytovat bližší odpovědi, nicméně důsledně dodržujeme všechna nařízená opatření,“ řekl. Další testování žáků bude v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám