Hlavní obsah

Omikron je nakažlivější než delta, ale má mírný průběh, říká virolog Libor Grubhoffer

V Česku se potvrdil první případ zřejmě nakažlivější varianty koronaviru zvané omikron. Virolog a ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer upozorňuje, že o ní zatím není mnoho známo, ale obává se rychlého nástupu v celé Evropě.

Foto: Václav Pancer, Právo

Virolog Libor Grubhoffer

Článek

V čem je tato varianta jiná než ty dosavadní?

U varianty omikron se najednou objevilo velké množství mutací, tedy nových typů záměn aminokyselin ve strukturních proteinech viru Sars-cov2.

Rozjetá pátá vlna způsobená variantou delta neznamená bariéru proti omikronu

Uvádí se, že nových mutací je asi 50, z toho 32 takových nových změn je přímo na výběžkovém s-proteinu. To je velká změna. S takovou četností mutací jsme se u předcházejících variant ještě nesetkali.

Co to znamená? Může být více nebezpečná? Zaznívají obavy z větší nakažlivosti.

Zvýšená četnost mutací může způsobit vyšší nakažlivost, vyšší schopnost šíření, nebo může mít při vyšším stupni šíření také zároveň známky degenerace. Teď to ještě není možné říct. Znamená to ale, že by taková mutace nebyla příliš stabilní.

Podle toho, jak razantně se začala šířit v JAR a některých dalších zemích, je možné se obávat, že bude mít schopnost rychleji se šířit. Na dosud zveřejněných výsledcích je vidět vyšší výskyt u mladších věkových kategorií. To už ostatně bylo i u varianty delta.

Podezření na omikron mají i na jihu Moravy

Koronavirus

Zároveň zprávy z JAR říkají, že onemocnění probíhá spíše mírnou formou. Je otázka, jaká bude patogenita této nové varianty. Jedna věc je rychlost šíření a nakažlivost, druhá je dopad na napadený organismus.

Někteří mezinárodní vědci ta data zpochybňují. Nemůže se to přece jen s odstupem ještě projevit na příjmech do nemocnic?

Zatím se k tomu nemůže nikdo seriózněji vyjádřit. Zároveň by teď ale nebylo dobře podléhat panice.

Bude na tuto variantu stačit ochrana po očkování nebo prodělaném onemocnění?

Je nasnadě, že takto četné mutace, ke kterým došlo v této variantě, se podepsaly na architektuře zejména spikového proteinu, a právě proti němu se vytvářejí protilátky po očkování proti covidu-19. Z toho důvodu lze předpokládat, že schopnost této varianty prolomit imunitu získanou očkováním bude o něco vyšší než například u varianty delta.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

S jistotou to ale nelze momentálně v žádném případě tvrdit. Už teď jsou popsané případy, že po očkování probíhá onemocnění variantou omikron mírnou formou.

Nepochybně jako každá varianta bude mít schopnost prolomit imunitu navozenou vakcínami, které jsou připravené na základě genetické informace původního čínského koronaviru Sars-cov2, tedy původní wuchanské varianty.

Potřeba budou podle Světové zdravotnické organizace další studie, které by toto objasnily. Jak dlouho to může trvat?

Studie může být udělána velice brzo. Lidských sér po očkování i prodělané nemoci je spousta, takže příslušná pracoviště, která jsou oprávněná k takové studii, by mohla mít první výsledky do dvou týdnů.

Jak rychle by mohl omikron převládnout a vytlačit deltu? V Evropě jsou už první případy, jeden potvrzený i v Česku.

V jihoafrických provinciích, kde se tato varianta objevila, byl nástup velmi prudký. Někteří argumentovali, že to neodpovídá chování této varianty, ale že je to celkový nástup covidu v provinciích JAR.

SZÚ k omikronu: Je to překvapivý virus, má vyšší riziko infekce

Koronavirus

Ani toto není zcela jednoznačné. Můžeme se podívat, jak rychle postupovala varianta alfa a poté varianta delta. Netroufám si tvrdit, jak se to vyvine, ale mohl by to být po Evropě docela rychlý proces, řekněme během několika týdnů.

Těžko lze ale zatím dělat závěry. Je třeba zvýšenou měrou sekvenovat, což se u nás nyní děje. Možná, že to bude potřeba víc než dosud, kdy se hlídaly zejména subvarianty delty+. Nepochybně to nesmíme podcenit.

Může případný nástup omikronu v Česku pozitivně ovlivnit to, že zde máme rekordní počty nově nakažených? Nemohli by díky tomu být někteří před novou variantou po určitou dobu chráněni?

My máme hlavně ještě pořád velké množství lidí, kteří jsou imunitně naivní, tedy neprodělali nemoc, nesetkali se s virem a současně se z nějakého důvodu nenechali očkovat.

Pfizer pro Novinky: Vakcínu už upravujeme

Koronavirus

Máme pořád značný prostor pro šíření nové varianty. Rozhodně bych se neuklidňoval tím, že je u nás rozjetá pátá vlna způsobená variantou delta, a díky tomu máme vybudovanou bariéru proti šíření nové varianty. To rozhodně nemáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám